Новини

 

Кампус Симпозіум «Стійкий розвиток – соціальна реальність чи зелена ілюзія»

12.10.2010
У вересня 2010 р. у м. Ізерлон (Німеччина) відбувся Кампус Симпозіум «Стійкий розвиток – соціальна реальність чи зелена ілюзія». Симпозіум проводився на базі Школи бізнесу та інформаційних технологій, засновником якої є доктор, почесний професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дитріх Вальтер. Мета Симпозіуму – обговорення сучасного економічного розвитку, концепції, інновацій та бізнес-ідей в умовах стійкого розвитку. В симпозіумі взяли участь представники економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка завідувач Українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва д.е.н., проф. Купалова Галина Іванівна та асистент Гончаренко Наталія Володимирівна.
У Симпозіумі брали участь впливові європейські бізнесмени, менеджери і члени правлінь міжнародних корпорацій, зокрема, представники Opel GmbH, DHL freight, ADAC, IKEA, Ericsson, Coca-Cola Deutschland, METRO Group, однієї з трьох найбільших компаній Європи у сфері енергетики – BWE Vertrieb AG та ін. Серед представлених компаніями інновацій спрямованих на зменшення впливу на довкілля слід відзначити: надзвичайно актуальними нині є розробка, впровадження і поширення використання електромобілів, розвиток технологій щодо використання альтернативних джерел енергії, а саме енергії вітру та сонця, а також оптимізація логістики.
Окрім представників бізнесу в дискусії щодо перспектив сталого розвитку європейської економіки та фінансового ринку взяли участь відомі німецькі політики, науковці, представники державних органів влади у сфері охорони довкілля. Почесним гостем Кампус Симпозіуму став лауреат Нобелівської премії Миру, 45 віце-президент Сполучених Штатів Америки Альберт Гор. У своїй промові він, насамперед, наголосив на еколого-економічних проблемах, які виникли у поточному році в таких країнах як Росія, Пакистан, Індія та ін. і пов’язані з посиленням стихійних явищ, кліматичними аномаліями. Він відзначив, що екологічні зміни збільшують вплив на світову і національні економіки, викликають проблеми, вирішення яких потребує об’єднання зусиль світового співтовариства, а саме урядів, бізнесу, науки та суспільства.
Альберт Гор зазначив, що важливу роль у збереженні довкілля, попередженні його кардинальних, негативних змін має усвідомлення людством важливості цієї проблеми і відповідальності за наслідки перед нащадками, виховання суспільного екологічного мислення і культури. В цих умовах особливої уваги потребує молодь перед якою відкриваються нові підприємницькі можливості, проте значно підвищуються вимоги щодо раціонального використання природних ресурсів та їх примноження. Зважаючи на важливість освіти в економіко-екологічному розвитку суспільства, Альберт Гор побажав Українсько-німецькій кафедрі екологічного менеджменту та підприємництва творчих успіхів і наукових досягнень.
Окрім вказаних вище подій на Кампус Симпозіумі відбулась презентація Українсько-німецької кафедри екологічного менеджменту та підприємництва економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Заснування кафедри є важливим кроком у розвитку екологічної освіти в Україні, підготовці висококваліфікованих кадрів у сфері екологічного менеджменту та бізнесу, формуванні у майбутніх економістів, менеджерів та підприємців екологічної культури.
Презентація кафедри на Кампус Симпозіумі сприяла налагодженню освітніх та наукових зв’язків з провідними німецькими університетами і компаніями. Подальше інтеграція та співробітництво сприятиме удосконаленню навчального процесу шляхом впровадження європейського досвіду, розширенню наукових інтересів, участі у міжнародних наукових проектах.
Набутий досвід може бути використаний для організації та проведення на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка міжнародного симпозіуму з метою обговорення актуальних економічних проблем сучасності із залученням відомих бізнесменів, політиків і науковців.

Галина Іванівна Купалова, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри екологічного менеджменту та підприємництва, Наталя Володимирівна Гончаренко асистент кафедри.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024