Новини

 

Угода з японським університетом

12.10.2010
11-го жовтня ректор університету академік Леонід Губерський зустрівся з освітянами з Японії . Це були президент Осакського університету економіки і права Вакіо Фудзімото та професор юридичного факультету цього університету Хітоші Івамура. Між двома ВНЗ було підписано Угоду про співпрацю, що, зокрема, передбачає обмін студентами та науковцями. Осакський університет став п»ятим вишем Японії , з яким підписав Угоду про співробітництво наш університет. На підписанні Угоди були присутні Посол Японії в Україні Тадаші Ідзава та другий секретар Шін’ічі Мураі.

Осакський університет економіки і права
Університет був заснований у 1971 році доктором Найоші Канадзава, як соціальний університет науки, який складається з Факультету економіки та Факультету права. Засновник передбачав популяризацію університетів та усунення елітарності з цієї установи. Це було його щире бажання створити університет для всіх людей. Він стверджував, що «студенти повинні вчити істину не лише через концепти, але й через реалізм, який є практикою. Для молодих людей, які мають сильне бажання вчитися і прагнуть реалізувати свої освітні устремління, ми повинні забезпечити можливість для просунутої, спеціалізованої та загальної освіти без дискримінації». Він зробив усе можливе, щоб його переконання були втілені в життя.
Доктор Каназава також зазначав, що економіка і право - це два стовпи суспільства, та вважав, що студент може побудувати гідний похвали характер шляхом освоєння обох предметів. Це переконання було підтримане його власним досвідом, оскільки він вивчав як економіку так і право в Університеті Кобе. Саме тому наш Осакський університет створив два факультети на початку його заснування, Факультет економіки та Факультет права.
У 1991 році університет прийняв нову освітню заповідь: «Гуманізація: всі люди зобов’язані створити багатий і могутній характер». Як три наріжних камені, щоб підтримувати це нове кредо, Осакський університет взяв на себе зобов'язання інтернаціоналізації, просування інформаційних технологій та навчання малого класу.

Співпраця з ВНЗ Японії

Серед 110 університетів-партнерів з 48 країн світу, з якими Київський національний університет імені Тараса Шевченка на сьогодні має угоди про співпрацю і веде плідне співробітництво, Японія представлена чотирма університетами:
Університет Рюкоку в м. Кіото (1991 р., на 3 р.+ 3 р.+ продовжено)
Університет Тенрі в м. Нара (2003 р., на 3р.+ продовжено)
Університет Цукуба (2006 р., на 5 р.)
Університет Аояма Гакуін (2010 р., на 5 р.)
Окремо укладена Угода з компанією «Mitsubishi Corporation» про сприяння розвитку науки та освіти (2008 р., на 3р.+ 3р.),
а також Угода з фірмою «Tokyo BOEKI CIS Ltd» (2008 р., на 5 р.), згідно якої присуджуються 8 іменних семестрових стипендій молодим вченим Університету, що працюють на обладнанні фірми «Tokyo BOEKI CIS Ltd» або на аналогічному обладнанні (геологічний факультет).
В рамках існуючих угод відбувається обмін студентами і викладачами. Так, щороку до 10 студентів нашого університету відбувають на навчання (від 1 до 2 семестрів) до Японії, а також 2-3 викладачі мають наукові відрядження. У свою чергу ми приймаємо на річне включене навчання 4-5 студентів із університетів Рюкоку, Тенрі, Цукуба.
В Інституті філології ведеться підготовка фахівців японської мови. Щороку на цю спеціальність набирається до 25 осіб, а загальна кількість студентів-японістів (від 1 до 6 курсу) складає біля 150 осіб. Крім того, японську мову вивчають також як другу чи третю мову студенти Інституту філології, ІМВ та геологічного факультету. За спеціальною програмою та за фінансової підтримки «Японської фундації» наш університет отримує щороку висококваліфікованого викладача японської мови. Ще 1-2 викладачі з Японії як носії мови працюють в Інституті філології на індивідуальній основі. Це є неоціненною допомогою у становленні власної школи японістики та підготовки наших випускників.
За підтримки Посольства Японії в Україні у 2008 р. в університеті відкрито Центр японської мови та літератури з відповідним технічним оснащенням, який став уже 11-м такого роду національним мовним центром в складі Інституту філології нашого університету. Особливу фінансову підтримку цьому центру надає компанія «Mitsubishi Corporation». Усього на сьогодні ми маємо 17 подібних культурно-мовних центрів зарубіжних країн.

Начальник УМЗ О.Ф. Іванов




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024