Новини

 

Знайомтеся – спортивне орієнтування!

11.10.2010

1-3 жовтня збірна команда Університету брала участь у Чемпіонаті України зі спортивного орієнтування на марафонських дистанціях та на нічній середній дистанції. Змагання проходили на території Глибоцького району Чернівецької області. Про цей цікавий вид спорту розповідає студент географічного ф-ту Павло Остапенко, багаторазовий переможець на різних дистанціях у віковій групі до 20 років, який цього разу посів І місце у нічному орієнтуванні. «Орієнтування бігом є циклічним видом спорту, який одночасно дає величезне розумове навантаження. Тут нема розміченого коридору – орієнтувальник сам, за допомогою карти та компасу, обирає шлях руху на дистанції. При цьому слід брати контрольні пункти (КП), з яких складається дистанція, у заданій послідовності, що зазначена на карті. Карта містить детальну інформацію про місцевість, наприклад, форми рельєфу, рослинність, перешкоди тощо. Для досягнення успіху в орієнтуванні бігом атлету потрібна гарна карта, що добре читається під час бігу, абсолютна концентрація та спроможність на великій швидкості приймати вірні рішення щодо вибору шляху руху на етапах між КП.
Проводяться різноманітні змагання з орієнтування бігом у заданому напрямку: індивідуальні та естафетні; спринтерські у парках та марафонські у горах. Користуються популярністю також орієнтування за вибором, де учасники вільні у виборі порядку проходження КП, та нічне орієнтування, коли орієнтувальники використовують спеціальну лампу, що закріплена на голові.
Під час змагань орієнтувальники долають глибокі яри, дуже зарослу лісну місцевість або болота. Отже потрібна добра фізична підготовка, а також швидкість.»
Дякуємо Павлові за надану інформацію та бажаємо йому та нашій збірній нових перемог!
Тренування зі спортивного орієнтування проводить старший викладач кафедри фізичного виховання та спорту Федоренко А.М.
Тетяна Чернишова, викладач кафедри фізичного виховання та спорту.

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024