Новини

 

Кафедра полоністики святкує ювілей

27.09.2010
22-24 вересня 2010 року з нагоди 10-ліття свого заснування кафедра полоністики Інституту філології на чолі з проф. Ростиславом Радишевським провела Міжнародну інтердисциплінарну наукову конференцію «Польсько-український бюлетень: європейська традиція діалогу культур». У конференції взяли участь науковці у галузі літературознавчої й мовознавчої полоністики, спеціалісти з історії польсько-українських суспільних, політичних, економічних і культурних взаємин, фольклористи й мистецтвознавці з Києва, Львова, Луцька, Тернополя, Острога, Полтави, Бердянська, Ізмаїла та інших міст України.
Широко представлені були польські наукові осередки, навчальні заклади. До Києва завітала делегація кафедри україністики Варшавського університету (почесний доктор КНУ імені Тараса Шевченка проф. Степан Козак, проф. Василь Назарук, проф. Валентина Соболь), з Любліна прибули проф. Володимир Осадчий, канцлер Європейського колегіуму польських і українських університетів, а також дослідники творчості Джозефа Конрада Вєслав Крайка і Анна Бжозовска-Крайка з Університету ім. М. Склодовської-Кюрі. Своїм приїздом вшанував конференцію і ректор Жешівського університету проф. Станіслав Ульяш - авторитетний дослідник проблематики польсько-українського пограниччя. У ході роботи сесії було підписано угоду про співпрацю між КНУ імені Тараса Шевченка і Жешівським університетом. Ченстоховський університет, з яким нещодавно було підписано подібну угоду, представляли Станіслав Зайонц і Катажина Венцель-Птась, з Лодзі прибув др. Міхал Куронь, з Ґданська – др. Артур Брацкі. Урочисті заходи відвідала також Барбара Франкєвіч, експерт Бюро міжнародної співпраці Варшавського університету – осередку, що на підставі міжуніверситетської угоди забезпечує стажування студентів кафедри полоністики у столичному виші Республіки Польща.
22 вересня відбулося урочисте відкриття конференції і пленарне засідання в актовій залі Інституту філології. З вітальним словом виступили директор Інституту проф. Григорій Семенюк, Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський, Генеральний Консул РП у Києві Рафал Вольський, ректор Національного університету державної податкової служби України Петро Мельник, а також Голова Всесвітньої Координаційної Ради Дмитро Павличко і відомий письменник, лауреат Шевченківської премії Валерій Шевчук. На пленарному засіданні виголосили доповіді проф. Ростислав Радишевський, який підбив підсумки роботи кафедри полоністики за 10 років існування, а також Директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка проф. Микола Жулинський, проф. Володимир Осадчий, проф. Станіслав Ульяш, проф. Василь Яременко та метр української полоністики проф. Юлія Булаховська.
У пообідній час 22 вересня в Інституті філології провели роботу п’ять наукових секцій, з яких чотири – літературознавчі (1. «Польсько-український бюлетень»: літературознавча проблематики; 2. Діалог літератур і культур (до ХХ ст.); 3. Сучасний діалог літератур і культур; 4. Теоретично-естетичний і культурологічний діалог), одна – мовознавча (Мовознавчий діалог).
23 вересня конференційне засідання відбулося в Ірпені, у Національному університеті державної податкової служби України (ректор – Петро Мельник). З огляду на фахову спрямованість гостинного навчального закладу тут організовано секцію «Історико-політичний і економічний діалог», в якій взяли участь провідні спеціалісти з польсько-українських взаємин у політичній, видавничій, суспільно-економічній сферах, дослідники польської і української незалежної й еміграційної преси.
24 вересня відбулося заключне засідання в конференц-залі Інституту філології, де особливу прихильність і зацікавлення викликали доповіді варшавських гостей – проф. Василя Назарука – дослідника творчості Богдана-Ігоря Антонича та проф. Степана Козака.

Тетяна Довжок,
асистент кафедри полоністики


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024