Новини

 

Збори наукової громадськості університету

29.04.2010
29 квітня 2010 року під головуванням ректора університету, академіка НАН України Губерського Л.В. відбулись збори наукової громадськості з порядком денним «Про організацію науково-дослідної роботи в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та шляхи її подальшого удосконалення». У роботі зборів брали участь декани факультетів, доктори інститутів, їх заступники з наукової роботи, керівники комплексних наукових програм університету, наукових керівників бюджетних тем, завідувачі науково-дослідницьких лабораторій, відділів, секторів, доктори і кандидати, які працюють в науково-дослідницькій частині на штатних посадах.
З доповіддю виступив проректор з наукової роботи Григорук В.І. В ній було детально проаналізовано вимоги до дослідницького університету, принципи організації н/д, фінансування н/д, кадровий склад і структуру НДЧ, ефективність виконання бюджетної фундаментальної і прикладної тематики. На основі розроблених рейтинг-листів виконана оцінка плідності роботи кожного молодшого наукового співробітника, наукового співробітника, старшого наукового співробітника, завідувачів лабораторій і НДЛ в цілому. Аналіз показав, що результати роботи у 2009 році значною кількістю науковців і 12% НДЛ знаходяться в найнижчій категорії за кількістю набраних балів. Суттєва увага приділена результатам роботи штатних співробітників НДЧ по підготовці наукових та науково-педагогічних кадрів, їх науковим публікаціям, інноваційній діяльності і зусиллям щодо комерціалізації наукових розробок, а також розширенню міжнародного співробітництва.
Для підвищення ефективності наукових досліджень запропоновано глибоко проаналізувати стан справ в структурних підрозділах університету, внести конкретні пропозиції, а також реалізувати загальноуніверситетські заходи.
1. Створення наукового парку «НП Київського національного університету імені Тараса Шевченка». Ідея підтримана Постановою НАН України. Підготовлені проекти Засновницького договору і Статуту наукового парку. Участь у засіданні Робочої групи брав представник Адміністрації Президента України, головний консультант-інспектор.
2. Осучаснено Договір про співпрацю з НАН України, який відкриває більш широкі можливості для співпраці.
3. Укладено Договір про творчу співпрацю між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка і Національним технічним університетом «Київський політехнічний університет». Проведено ряд робочих засідань з поглиблення співпраці, зокрема, у напрямі планування спільних міжгалузевих наукових досліджень. Одним із завдань такої конкретної роботи є створення спільних проектів по вирішенню проблем Чорнобильської зони і міста Славутич.
4. Важливим кроком, який працює на стратегічну перспективу, є створення в університеті першого в Україні Інституту високих технологій. Ця подія є найбільш рельєфним відображенням основного принципу дослідницького університету – органічна єдність навчального процесу, наукових досліджень і інноваційної діяльності. Інститут зосереджений на підготовці фахівців найвищої кваліфікації і, водночас, широкого наукового світогляду.
5. Створення Інституту біології у складі біологічного факультету, Ботанічного саду ім. О.В. Фоміна і Канівського заповідника сприятиме досягненню тих же цілей.
6. Потрібно заслуховувати на засіданнях Вченої ради університету наукових керівників комплексних наукових програм.
7. Доцільно суттєво збільшити кількість міждисциплінарних тем.
8. Як експеримент сформувати з 2011 року декілька об’єднаних тем, розуміючи під «темою» дослідження з певного крупного актуального і перспективного питання (тематики), під «юрисдикцію» якої підпадуть НДР різних джерел фінансування: бюджетні, договірні, послуги, гранти тощо. Керувати такою темою повинен визнаний лідер наукової школи. Через 2-3 роки, за умови позитивних результатів експерименту, рекомендувати поширення такого досвіду. Подібні теми надалі мають відігравати роль фундаменту для створення навчально-наукових загальноуніверситетських центрів.
В обговоренні брали участь і вносили вагомі пропозиції:
1. Професор, завідувач кафедри, керівник робочої групи по створенню наукового парку Київського національного університету імені Тараса Шевченка Макара Володимир Арсенійович
2. Професор, завідувач кафедри, голова комісії вченої ради університету Гаращенко Федір Георгійович
3. Професор, завідувач НДЛ Кокозей Володимир Миколайович
4. Заступник декана геологічного факультету з наукової роботи Віршило Іван Вікторович
5. Професор, керівник Управління міжнародного науково-технічного співробітництва та інноваційних технологій Заславський Володимир Анатолійович
6. Заступник декана хімічного факультету з наукової роботи Войтенко Зоя Всеволодівна
7. Заступник декана економічного факультету з наукової роботи Шелудько Валентина Миколаївна
8. Заступник директора ІМВ з наукової роботи Шнирков Олександр Іванович
9. Голова профкому Цвих Володимир Федорович
10. Старший науковий співробітник Корнієнко Микола Євдокимович
Із заключним словом , в якому було акцентовано увагу на шляхах вирішення проблем, пов’язаних з підвищенням ефективності наукової діяльності, виступив ректор університету, академік НАН України Леонід Васильович Губерський.
Детальну інформацію про збори читайте у наступному випуску газети «Київський університет».



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024