Новини

 

Що буває, якщо «вчитися, як треба»

16.03.2010
Знання турецької мови принесло нагороди студентам Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Кафедра тюркології Інституту філології Київського національного університету імені Т. Шевченка є визнаним флагманом викладання тюркських мов в Україні. Цей високий статус знов отримав підтвердження в ході українського відбіркового туру 8-ї Міжнародної олімпіади з турецької мови, який відбувся 11-13 березня у Києві.
Міжнародна олімпіада з турецької мови збирає в Туреччині учнів і студентів, які вивчають турецьку мову як іноземну, з більш ніж ста країн світу. За впровадження новації у справу викладання і популяризацію рідної мови ця олімпіада була відзначена з боку Європейської Комісії Лінгвістичною нагородою. Метою українського етапу було визначення тих студентів, які представлятимуть Україну на фіналі, який відбудеться в Туреччині на початку літа.
Цьогорічний український відбірковий етап організовано спільно Міністерством освіти і науки України, Київським національним університетом імені Т. Шевченка, Київським педагогічним університетом імені Б. Грінченка та Міжнародною школою «Меридіан». Відкриваючи церемонію нагородження, завідувач кафедри тюркології Інституту філології нашого університету, канд. філол. н. Володимир Підвойний зазначив: «Вже четвертий рік поспіль відкриває свої двері Київський національний університет для проведення олімпіади з турецької мови. Цього року до нашої педагогічної справи приєднався Київський педагогічний університет імені Б. Грінченка. Географія поширення викладання і вивчення турецької мови є свідченням того, що Україна і Туреччина йдуть дорогою порозуміння. Українська молодь обирає турецьку мову для міжнародного спілкування».
В олімпіаді взяли участь 194 представники з 18 вищих та середніх навчальних закладів України. Значно розширилася географія олімпіади: участь студентів з Харківського педагогічного університету, Харківського інституту східних мов та міжнародних відносин, Луганського університету імені Т. Шевченка, Горлівського державного інституту іноземних мов, Одеського національного університету імені Мечникова, Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Ушинського, Херсонського державного університету зробила боротьбу за першість на олімпіаді більш напруженою, але й цікавішою. Розділення завдань за освітніми рівнями на дві категорії – для старших школярів і для студентів - підвисило ефективність відбору. Утім, як зазначив Володимир Підвойний, боротьба між учасниками олімпіади мала символічний характер, і перемогла дружба.
Для студентів олімпіада – це спілкування із студентами з інших навчальних закладів, досвід участі у змаганні – це й хвилювання, але дає мотивацію для подальшого вивчення турецької мови. Для викладачів – це нагода обмінятися досвідом, підвищувати свої професійні якості.
Від імені Київського національного університету імені Тараса Шевченка на олімпіаді змагалися 12 студентів. З них 4 посіли призові місця. Це – Щепковська Катерина (2-е місце в номінації «Творча письмова робота», Жадько Юлія (2-е місце в номінації «Малюнок»), Ліченко Дарина і Курбет Катерина (1-е і 2-е місце відповідно у одній з найскладніших номінацій – «Стаття»).
Викладачі кафедри тюркології Інституту філології нашого університету були членами журі у всіх, окрім творчих, категоріях олімпіади. Їхня робота викликала схвальну оцінку учасників: «Журі достатньо об’єктивне – у позаминулому році я також була членом журі і можу сказати: сьогодні я не хвилювалася за об’єктивність оцінювання учнів, і це тішить», - ділиться враженнями викладач турецької мови Харківського педагогічного університету імені Г. Сковороди Христина Хачатурова.
Олімпіаду підтримало посольство Турецької Республіки в Україні, яке представляв на урочистій церемонії особисто Надзвичайний та Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні пан Ахмет Бюлент Меріч. У своєму виступі він звернувся до гостей і учасників: «Ваше існування дає нам сили. Я вперше бачу так багато людей, які люблять турецьку мову й Туреччину».Пан Меріч зауважив, що кожна людина, яка знає мову, утворює зв’язок між народами. Але кожний викладач не лише навчає мови, він також завойовує серця.
За внесок у популяризацію турецької мови Оргкомітет Олімпіади відзначив професора Київського національного університету імені Т. Шевченка, тюрколога, перекладача і вченого Григорія Халимоненка, який разом із головою товариства «Україна-Світ», головою Конгресу української інтелігенції Іваном Драчем та сходознавцем і дипломатом Юрієм Кочубеєм отримав нагороду із рук Надзвичайного і Повноважного Посла Турецької Республіки пан Ахмета Бюлента Меріча.
Проф. Григорій Халимоненко так окреслив значення олімпіади: «Добре, що великі маси дітей у це втягнуті: вони мають можливість поїхати пізнавати світ. Знаючи турецьку, вони можуть вивчати інші мови – українську, англійську – у зіставленні з нею. Однак нам є над чим працювати також: добре, що Туреччина дає свої підручники, але ми маємо створити і українські підручники турецької мови».
Завдяки зусиллям організаторів олімпіада з турецької мови відбулася на високому рівні і завершилася яскравим концертом, під час якого виконувалися як українські, так і турецькі пісні й танці. Студенти Київського університету знов довели свій високий рівень підготовки, а сам університет зробив вагомий внесок у справу об’єднання, заохочення до вивчення мови, особливо серед учнів середніх закладів освіти.
Уляна Баукова


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024