Новини

 

Договір про співробітництво між НАНУ та університетом

11.03.2010
10 березня 2010 року на засіданні Президії національної Академії наук України було урочисто підписано Договір про співробітництво між НАНУ та КНУ імені Тараса Шевченка.
ДОГОВІР
про співробітництво між Національною академією наук України
та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка
Національна академія наук України (далі – Академія або Сторона) і Київський національний університет імені Тараса Шевченка (далі – Університет або Сторона), беручи до уваги, що співробітництво у різних галузях науки, освіти, інноваційної діяльності має велике значення для вирішення актуальних завдань соціально-економічного розвитку України, прагнучи розширити контакти між співробітниками Академії та Університету, які сприятимуть найповнішому використанню і відтворенню інтелектуального і культурного потенціалу народу України, уклали цей договір:
Стаття 1
Сторони співпрацюють у таких напрямах:
– дослідження з наукових проблем природничих, гуманітарних, суспільних і технічних наук, які становлять взаємний інтерес;
– підготовка молодих спеціалістів для наукових установ і організацій Академії;
– підготовка фахівців, у першу чергу за новітніми напрямами науки та техніки, для наукових установ та організацій Академії із залученням, зокрема, Відділення цільової підготовки Київського національного університету імені Тараса Шевченка при НАН України та спільних Академії та Університету навчально-наукових структур;
– сприяння у підготовці та атестації наукових кадрів, у тому числі через аспірантуру і докторантуру, шляхом стажування, залучення вчених обох Сторін до роботи у спеціалізованих вчених радах;
– експертиза науково-дослідних робіт, науково-технічної продукції, рецензування наукових статей, монографій;
– організація і проведення спільних наукових конференцій, симпозіумів, семінарів, виставок, нарад тощо,
– підготовка і видавництво підручників, навчальних посібників, наукових монографій;
– надання інформації у галузі науки та освіти, яка становить інтерес для іншої Сторони;
– сприяння діяльності благодійних фондів та інших організацій, яка спрямована на підтримку науки та освіти;
– поширення результатів наукових досліджень серед широкої наукової та міжнародної спільноти;
– сприяння діяльності інноваційних структур, науково-навчальних центрів, наукових парків, інкубаторів тощо.
Стаття 2
Сторони рекомендують своїм науковим установам, організаціям, факультетам, інститутам ученим встановлювати і розширювати безпосереднє співробітництво за напрямами, зазначеними у Статті 1.
Наукові установи, організації, факультети, інститути Сторін, які беруть участь у науковому співробітництві, погоджують і підписують безпосередні договори про співробітництво, передбачаючи при цьому залучення провідних вчених для роботи за сумісництвом на професорсько-викладацьких посадах в Університеті та наукових посадах в інститутах Академії, а також наукове керівництво аспірантами та спільне консультування докторантів та здобувачів наукових ступенів доктора наук.
Стаття 3
Сторони домовилися обмінюватися досвідом організації наукових досліджень, а також взаємодіяти при розробці нових законодавчих актів та урядових рішень у галузі науки та освіти, а також у визначенні пріоритетних напрямів розвитку науки та формуванні державної політики у галузі освіти і науки.
Сторони домовилися взаємодіяти у залученні провідних вчених Академії для участі у навчальному процесі Університету (читання спецкурсів, зустрічі із студентами, аспірантами, молодими вченими та викладачами).
Стаття 4
Сторони домовилися здійснювати взаємні розрахунки згідно з діючими прейскурантами і договірними цінами, які погоджуються і про які домовляються у відповідних договорах.
Сторони зобов‘язуються утримуватися від дій, які можуть заподіяти одна одній економічну та іншу шкоду.
Стаття 5
Сторони домовилися надавати допомогу у придбанні і забезпеченні рівних умов роботи та спільної експлуатації унікальної наукової апаратури та установок.
Умови допомоги визначаються спеціальною фінансовою угодою.
Стаття 6
Сторони домовилися сприяти і допомагати одна одній у видавничо-поліграфічній справі і поширенні наукових видань, підручників, іншої друкованої продукції Академії та Університету.
Стаття 7
Сторони домовилися з питань, які стосуються інтересів декількох наукових установ, організацій, факультетів, інститутів кожної зі Сторін, у разі потреби укладати спеціальні угоди між собою. Такі угоди стають невід‘ємною частиною цього Договору як додатки.
Стаття 8
Сторони зобов‘язуються надавати можливість ученим і викладачам Академії та Університету користуватися своїми бібліотеками, архівами та іншими інформаційними фондами.
Сторони домовилися про розширення співробітництва у галузі формування науково-освітнього електронного інформаційного середовища, що включає:
– формування наукової електронної бібліотеки із системою загального доступу до інформації та знань науковців і студентів;
– створення системи моніторингу та архівування науково-інформаційних і суспільно значущих ресурсів українського сегменту мережі інтернет та актуальних для науки і освіти інформаційних ресурсів;
– формування електронного зібрання енциклопедій, довідників, словників, підручників, творів української літературної класики;
– організацію робіт з поступового переведення літературної книжкової спадщини, науково-технічної літератури та інших видів фондів на сучасні електронні носії інформації;
– створення інтелектуальних комп‘ютерних технологій аналітико-синтетичної обробки науково-інформаційних ресурсів і виділення нових знань;
– створення на базі існуючих телекомунікаційних мереж і каналів зв‘язку корпоративного екстранет-середовища та організацію наповнення корпоративних сховищ даних з системою авторизованого доступу до їх ресурсів.
Стаття 9
З метою реалізації положень цього Договору Сторони не пізніше як через 30 днів після того, як Договір набуде чинності, доведуть його текст до відома своїх наукових та інших установ, факультетів, інститутів.
Стаття 10
Для вирішення питань, пов‘язаних із виконанням цього Договору, Сторони будуть проводити, у разі потреби, наради своїх представників для підготовки відповідних пропозицій.
Призначити відповідальними особами (координаторами) за виконання цього Договору зі сторони Академії – академіка НАН України В.Г. Бар’яхтара; зі сторони університету – академіка НАН України Л.А. Булавіна.
Стаття 11
Цей Договір набуває чинності з дня його підписання. Строк дії цього Договору – 5 років, він автоматично продовжується на наступні 5 років, якщо одна зі Сторін не повідомить іншу про необхідність зміни або припинення Договору за 6 місяців до закінчення його дії.
Договір узгоджено та підписано у двох примірниках. Обидва тексти мають однакову силу.
Президент
Національної академії
наук України
Б.Є. Патон Ректор
Київського національного
університету імені Тараса Шевченка
Л.В. Губерський
«____» ________________2010 р.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024