Новини

 

Будемо вчити й ІВМ

21.12.2009
З кожним роком світ все більше й більше уваги приділяє технологіям, що визначають економічний, технічний, політичний і військовий потенціал країни. Однак всі ці технології нічого не варті без інформації, що потребує відбору, обробки, сортування, збереження, передачі та захисту. Саме це і забезпечують так звані інформаційні технології.


У більшості випадків обробка даних, відбувається на потужних комп’ютерах, так званих серверах. Сервери відрізняються один від одного. Найкращі, найпродуктивніші сервери - це мейнфрейми. Мейнфрейм – це дуууже великий універсальний комп’ютер з дуууже великою оперативною і зовнішньою пам’яттю. Такі комп’ютери призначені для організації централізованого зберігання величезного обсягу даних та виконання інтенсивних обчислень, вони характеризуються величезною швидкодією, можливістю масштабування та підвищеною надійністю.


В Україні існує не більше десятка прикладів впровадження мейнфреймів. У наших північних сусідів їх кількість і ефективність використання на порядок більша. Так в Центробанку Російської Федерації в рамках проекту консолідації обчислювальних ресурсів майже 250 серверів Інтел було замінено усього двома центрами обробки даних, кожен з яких побудовано на основі двох мейнфреймів IBM System z990. Така реконструкція дала можливість на 95% зменшити вартість однієї транзакції.


Серед головних причин слабкого поширення мейнфреймів в Україні – відсутність достатньої кількості відповідних фахівців. Саме для подоланя цього недоліку у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка й стартував спільний проукт з українською компанією «Інформаційні технології і традиції» (IT&T) і датською компанією «Nordic Computer A/S».


В рамках цього проекту Університету було подаровано обчислювальний комплекс у складі мейнфрейму, системи зберігання та резервного копіювання. Це створює унікальні можливості для вивчення студентами найсучасніших технологій. Український ринок отримає готових висококласних фахівців, кожен спеціаліст зможе підвищити власну кваліфікацію, а комерційні компанії матимуть можливість тестувати і впроваджувати нові напрямки розвитку власної ІТ інфраструктури.







Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024