Новини

 

Уряд ухвалив пакет документів, спрямованих на розвиток вітчизняної науки

31.10.2009


28.10.2009 | 16:00 | Управління у зв'язках із ЗМІ Секретаріату Кабінету Міністрів України

Уряд одноголосно ухвалив пакет нормативно-правових актів, спрямованих на покращення стану вітчизняної науки, розроблений спільно з Національною академією наук України. Відповідне рішення прийнято засіданні Уряду 28 жовтня.

Зокрема, Уряд збільшив у середньому на 10% розмір посадових окладів окремим працівникам бюджетних науково-дослідних установ, організацій та інших наукових установ НАНУ.

На засіданні Уряду також прийнято План заходів з підвищення ефективності наукових досліджень та подальшого розвитку науково-технічного потенціалу України. Метою розпорядження Уряду є підвищення ролі науки у здійсненні соціально-економічних реформ, активізації наукової та науково-технічної діяльності, зростання престижу наукової праці в суспільстві та вирішення нагальних проблем функціонування Національної академії наук, зокрема, її фінансового забезпечення.

Водночас Уряд затвердив дві державні цільові науково-технічні програми - «Нанотехнології та наноматеріали» на 2010-2014 роки та «Створення хіміко-металургійної галузі виробництва чистого кремнію протягом 2009-12 років».

Крім того, прийнято низку актів, спрямованих на подальший розвиток науково-технічного потенціалу України, зокрема, про підвищення ефективності координації здійснення фундаментальних наукових досліджень; про впровадження оптичних енергозберігаючих технологій; про спрямування коштів Стабілізаційного фонду для фінансування інвестиційних проектів, які реалізуються на підприємствах авіабудування, оборонно-промислового комплексу та машинобудування, та першочергові заходи щодо збереження ВАТ «СЕЛМІ» як провідного підприємства в сфері високотехнологічного приладобудування, а також про здійснення у 2009 році попередньої оплати невідкладних робіт у Національному дендрологічного парку «Софіївка» НАН України.

Як зазначила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, протягом тижня в проекти цих документів мають бути внесені пропозиції та зауваження, які пролунали під час їх розгляду, після чого вони будуть випущені з візуванням НАН України. «Ваша віза, Борисе Євгеновичу, для мене буде визначальною – підписувати мені документ чи ні», - наголосила Глава Уряду, звертаючись до Президента НАН України Бориса Патона.

Юлія Тимошенко зауважила, що Державний бюджет на 2010 рік обов’язково враховує прийняті сьогодні рішення, доручивши Міністерству фінансів зробити відповідні коригування в проекті основного фінансового документу країни.





Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024