Новини

 

Тріо студентського свята

26.01.2004

день студента, міжнародний день студента, Тетянин день



Студентська молодь в усі часи була найбільшою динамічною частиною суспільства. Завжди студентство вважалося символом високої духовності та соціальної активності. Як зазначив польський вчений Ян Карліцький, студентська молодь – це люди, які "вчаться на інтелігентів". Сьогодні сучасне молоде покоління стало окремою соціальною групою, що має свій статус, менталітет, свої політичні уподобання, свій погляд на державу, в якій їм жити і працювати. Студенти глибше та емоційніше переживають за процеси в суспільстві, і тому намагаються щось змінити в кращий бік. З кожним днем в Україні зростає відсоток високоосвіченої, прогресивної молоді, яка зробить свій гідний внесок у розбудову держави. А завдячувати сучасна молодь повинна історії.

Першим кроком до самостійних дій молодих людей була визначна дата - 28 жовтня 1939 рік. У Чехії студентська молодь ініціювала маніфестацію на знак протесту проти гітлерівсько-німецької окупації. Їхні акції протесту продовжувались, незважаючи на вжиті окупантами заходи. Невдовзі один із сміливців-маніфестантів загинув. 17 листопада — день пам’яті про цей випадок, про студента, і взагалі — про всю студентську молодь. Відтоді студенти всього світу вшановують 17 листопада як свій день.

Українське студентство тільки за період ХХ ст. не раз ставало у бій з більшовицькими окупантами під Крутами у 1918 р., в ряди УПА, щоб боротися проти комуністичних і гітлерівських загарбників, у дисидентські рухи. При допомозі студентів стала реальністю незалежність України 1991 р., а також за допомогою голодовки та протестів студентської молоді було скинуто уряд В. Масола.

Сучасна українська молодь доводить, що вона вміє не тільки вирішувати проблеми, що стоять перед нею, але й влаштовувати під мелодії та слова з “Червоної рути”, “Водограю” та інших українських пісень свято на свою честь.

Але є ще дуже важливе свято, яке не менш полюбляють студенти. В 1755 році в Тетянин день, 12 січня за старим стилем (25 січня за новим) російська імператриця Єлизавета підписала указ про відкриття Московського університету. З того часу цей день став святом, яке щороку відмічається усією студентською братією.

До речі, кажуть, що в царські часи Московській поліції в цей день надавали наказ: як би студент не хитався, його не турбувати! Всі знають цей день, але не знають історію яке відношення має мучениця Тетяна, а не Наталія або Андрій.

Саме цього дня 1755 року було підписано указ про заснування Московського університету. Проект першого в Росії університету був розроблений Михайлом Ломоносовим. Усі, кому близька ця дата, кажуть, що вона пронизана по-весняному радісним настроєм, незважаючи на січневі морози чи відлигу...

Щодо мучениці Тетяни, то народилася вона у Римі у знатній родині. Батько її займав високий пост і одночасно був таємним християнином. Дочку виховав у любові до Ісуса Христа та познайомив із Святим Письмом. Коли дівчина досягла повноліття, то вирішила присвятити своє життя Богові. За свою добродійність була поставлена дияконисою. Однак за віру і постраждала.

У 222 році у Римі почав царювати шістнадцятирічний юнак Олександр, мати якого, Мамея, була християнкою. Від неї він дізнався про Христа, але продовжував поклонятися і язичницьким римським богам. У його палаці були зображення і Христа, і Аполлона, і старозавітного Авраама, і язичницького Орфея... Олександр був ще молодий і замість нього управляли інші люди, які ненавиділи християн. Вони примушували їх поклонятися язичницьким богам. Непокірних суворо карали.

Святу Тетяну також привели до язичницького храму, щоб вона вклонилася Аполлонові, але християнка помолилася своєму Господу. За переказом, цієї ж миті стався землетрус. Храм був зруйнований. Його уламки придавили язичників та жерців. Тетяну почали нещадно катувати, але тіло її залишалося невразливим. Сильніше за неї змучилися самі кати, тому що поруч із святою стояли ангели та били мучителів. Тетяна молилася та просила Господа, щоб він відкрив перед ними світло істини. І це сталося: вони побачили чотирьох ангелів біля Святої, почули голос неба, звернений до неї. Тоді вони почали благати Тетяну, щоб вона простила їх.

Наступного дня Тетяну знову привели до судді. Він почав переконувати її принести жертву язичницьким богам. Однак Тетяна була непохитною. Тоді інші кати почали різати її тіло. Біля неї знову стояли ангели та били тих, хто її мучив. Ввечері її кинули до в'язниці, а вранці знайшли здоровою та ще кращою. Християнку почали благати принести жертву богині Діані, і вона зробила вигляд, що погоджується. Тетяну привели до храму Діани. Коли ж вона почала молитися, тієї ж миті вогонь небесний спалив палац з ідолами та вбив багатьох язичників.

Тетяну знову почали катувати, а вранці випустили на неї страшного лева. Та він, підійшовши до Святої, почав лизати її ноги. Тоді Тетяну вкинули у вогонь, але і вогонь не торкнувся її. Язичники заточили Тетяну до храму Зевса. Два дні вона перебувала там, а на третій прийшли жерці з народом, щоб принести жертву своєму богові. Вони знайшли свого ідола розбитим, а Тетяну побачили здоровою та веселою. І тоді суддя виніс останній вирок: вбити її мечем. Разом з нею вбили і її батька, бо довідалися, що і він християнин. Сталося це близько 226-235 рр. Частина нетлінних мощей мучениці Тетяни зберігається у Михайлівському соборі Псковсько-Печерського монастиря.

Цього дня вгадували літню погоду: якщо на Тетяну іде сніг - літо буде мокрим, на Тетяну прогляне сонечко - рано прилетять птахи.

Наталія Годун

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024