Новини

 

П’ята міжнародна наукова конференція з хімії «Київ-Тулуза»

05.06.2009
З 31 травня по 4 червня на хімічному факультеті проходила П’ята міжнародна наукова конференція з хімії «Київ-Тулуза», що стала вже традиційною. У складі французької делегації були відомі вчені: академік Арманд Лат, професори Ремі Шовен, Мішель Бальтас, Ізабель Ріко-Лат, Стефан Мазьєр, Ерік Манурі, Паскаль Лакруа та інші.
Користуючись нагодою, на запрошення Ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка академіка НАН України Л.В. Губерського до нас прибули також Президент Університету Поля Сабатьє професор Жіль Фуртаньє та віце-Президент профессор Жан Мартінес-Вега. Відбулася офіційна зустріч керівництва наших дружніх університетів, на якій детально обговорювалися питання подальшого розвитку та поглиблення співробітництва. Леонід Губерський та Жіль Фуртаьє підкреслили у своїх промовах, що вже багато зроблено в співпраці між нашими університетами. Особливим досягненням є підписана у 2008 р Угода про створення першого франко-українського Міжнародного науково-дослідницького об'єднання з хімії МНДО (GRDI « Groupement Franco-Ukrainien en Chimie Moléculaire»). Координаторами цього об'єднання є професор Жан-Жак Боне з Університету Поля Сабатьє, почесний доктор нашого університету, - від Франції та З.В. Войтенко, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, – від України). Термін дії Угоди - 2008-2012 р. з можливим продовженням терміну дії на подальші 4 роки.
Одним з важливих питань, що обговорювалися на офіційній зустрічі, було питання про створення спільної аспірантури та спільної магістратури. Було вирішено підготувати відповідні документи до наступної зустрічі. Поодинокі, але успішні приклади, виконання наукових робіт зі спільним керівництвом, наш університет вже має. Цей досвід слід розвивати. Ректор Л.В. Губерський запросив пана Фуртаньє з делегацією від Тулузи приїхати на святкування 175-ти річчя університету у вересні 2009 р. Після зустрічі у Ректора відбулося засідання комітету пілотажу МНДО за активної участі пана Гійома Колена, аташе з наукового та університетського співробітництва.
Надійним партнером обох університетів в організації співробітництва було і залишається Посольство Франції в Україні. Пан Посол Франції в Україні Жак Фор запросив французьку делегацію, керівництво університету та хімічного факультету, а також студентів, що пройшли конкурс та збираються виконувати магістерські та аспірантські роботи зі спільним керівництвом, до себе в резиденцію на офіційний прийом, під час якого професору кафедри органічної хімії Войтенко З.В. було вручено високу французьку нагороду Орден Академічних Пальм.
Наступну конференцію заплановано провести в 2011 році у м. Тулузі.



Прес-Центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024