Новини

 

Делегація університету на Міжнародному ярмарку в Ріно (США)

29.05.2009
10-15 травня 2009 року у м. Ріно, що знаходиться на заході штату Невада у США десь за кілометрів 300 від узбережжя Тихого океану проводився Міжнародний ярмарок інженерних та наукових ідей. Цей ярмарок Корпорація ІНТЕЛ проводить вже 12-й рік поспіль. Змінюється тільки штат проведення..
Кількість учасників цього заходу-1500 школярів з усього світу. Вони приїздять зі своїми проектами. Проекти були 2-х типів: індивідуальні, тобто, коли один школяр щось цікаве розробив, роботу вивішували на стенді, а потім захищали перед аудиторією. Розробки оцінювали 900 незалежних відібраних на конкурсних засадах суддів Корпорацією ІНТЕЛ Як відбувалося спілкування школярів з суддями? В залі розміром з футбольне поле, де представлено 1500 робіт, біля своєї розробки стоїть школяр і до нього в обов’язковому порядку підходять і особисто спілкуються 14 суддів. Обов’язково! Окрім цих 14 суддів може підійти ще скільки завгодно. Можна собі уявити, яке це напруження для школяра. Мова спілкування виключно англійська.
Традиційні місця – 4, 3, 2, 1.Чітко по-американськи все визначено у грошовому еквіваленті.
4 місце – 500 доларів
3 місце – 1000 доларів
2 місце - 1500 доларів
1 місце – 3000 доларів
У ярмарку брали участь, в основному, знавці природничих наук, таких як фізика, астрономія, прикладна математика і т. п.
У підсумковий день зібралося близько 5-ти тисяч людей. Це було схоже на велике американське шоу. На сцену було запрошено, відповідно, тих, хто посів 4, 3, 2, 1 місця.
Учасників привітав нинішній керівник компанії Інтел Крейг Баррет Він же у 2003 році став почесним доктором Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Особистість, безумовно, дуже сильна. Спілкувався у безперервному режимі і з дорослими, і з дітьми. Головна мета - підтримка талановитої молоді, обдарованих дітей, і пошук обдарованої молоді у всьому світі. На цю мету не шкодують ні сил, ні часу. У заході брали участь 8 Нобелівських лауреатів.
Команда України була представлена так: хлопець з Донецька написав власну програму розпізнавання образів. Дмитро вміє аналітично бачити інші роботи. Думаю, що він наш майбутній студент. Брат і сестра з Криму з програмою використання джерел прісної води. Ці роботи хоч і були достатньо цікавими, але не отримали ніяких призів. Робота ж школяра-одинадцятикласника Олександра Оленева з Дніпропетровська отримала призи від Товариства метеорологів США, від Товариства захисників інтелектуальної власності, приз від штату Невада і приз за 3-тє загальне місце. Такими чином, він виявився єдиним, хто отримав 4 призи. Загалом, у сумі він повіз з ярмарки 4000 доларів. Суть його роботи полягала в тому, що він створив датчик для вимірювання швидкості і напрямку вітру. Робота зацікавила, бо ці виміри роботи легко, швидко, зручно і дешево.
Паралельно з ярмарком проходила Освітянська Академія. Тут була доросла делегація по 4 учасники з 21-єї країни. Їх приїзд теж спонсорувала компанія Інтел. До речі, компанія Інтел активно співпрацювала і продовжує співпрацювати з нашим університетом. Вона подарувала університету обладнання загалом на суму понад 100.000 доларів.
Завдання Освітянської Академії – обмін досвідом різних країн як підтримувати обдарованих дітей. Теза – талант знайде і самостійно проб’є собі дорогу - це ідея вчорашнього чи позавчорашнього дня. На сьогоднішній день без винятку в усіх країнах існують Державні програми, що потужно фінансуються, для пошуку, розвитку і підтримки обдарованих дітей. У багатьох країнах це піднято на високий рівень, наприклад, у Англії, Італії, Китаї, Японії та інших…
Для ефективності роботи Компанія Інтел запросила також і своїх американських вчителів, які залучають дітей до наукових досліджень, а також нобелівських лауреатів.
Команди країн - учасниць готували, а потім захищали свій проект підтримки обдарованих дітей, відповідь-запитання, потім обговорення. Після цього компанія Інтел приймала рішення, чи вартий цей проект для просування, чи слід його фінансувати. У нас склалося враження, що подібні проекти будуть профінансовані і у Києві, серед учнів київських шкіл із залученням у журі викладачів, наукових співробітників університетів, національних академій.
Особливістю цих конкурсів є дуже високий науковий рівень роботи. Школярі, які посіли перші місця, однозначно, виконали їх не вдома, не в шкільних умовах. Це роботи виконані в університетських лабораторіях. Обдарована дитина повинна мати 2 –ох наставників – шкільного вчителя та представника університету (професора чи наукового співробітника).
Повірте мені, всі представлені роботи виконані на фантастично високому рівні.
Розвинути дитину і представити її на належному науковому рівні – це не просто завдання почесне, а й вкрай необхідне. Виявити, розгледіти з поміж інших цю дитину – завдання високого рівня. Команда України була збалансована «на відмінно». Спілкування було і потрібним, і корисним. Вражає і організація роботи, що починалась о 7.30 і тривала до 21-22 години. Іноді працювали без перерви. Зате ж і досвіду набули багато. Є сподівання , що це буде корисно для підтримки талановитої молоді в Україні.

В. І. Григорук, проректор з наукової роботи




Прес-Центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024