Новини

 

Хоровій капелі «Дніпро» 165 років!

28.04.2009
28 квітня о 19:00 в Актовій залі Головного навчального корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся святковий концерт з нагоди 165-ої річниці від часу заснування народної хорової капели «Дніпро». Для слухачів прозвучали шедеври духовної хорової музики, світової та вітчизняної класики а також обробки українських народних пісень та твори сучасних композиторів.


З історії відомо, що хор студентів університету Святого Володимира було засновано у 1843 році. З його іменем пов’язана історія розвитку академічного хорового жанру в Україні. Першими регентами хору були Ассінг і Сохановський, згодом до діяльності хору причетні видатні музиканти XIX та початку XX сторіччя: Володимир Станіславський, Микола Лисенко, Порфир Демуцький, Григорій Давидовський, Яків Яциневич, Павло Злобін. З 1908 по 1918 рік хор університету очолював легендарний хоровий диригент і композитор Олександр Кошиць.
В післявоєнні роки довгий час капелою керував Яків Міщенко. З 1960 по 1975 рік художнім керівником колективу був заслужений артист України Михайло Хардаєв. У 1976 році хору було присвоєно звання «народний колектив» і назва «Дніпро». З 1969 року хормейстером у капелі працює заслужений працівник культури України Іван Павленко, а з 1976 року він стає художнім керівником колективу.
Під його керівництвом капела багато гастролює по Україні, Росії, Білорусі. Колектив репрезентував своє мистецтво в країнах Прибалтики, Нідерландах, Болгарії. Декілька разів капела представляла український хоровий спів у м.м. Констанц, Уверлінген, Штудгарт (Німеччина). Колектив неодноразово був переможцем різних хорових конкурсів і фестивалів в Україні і за рубежем.
В репертуарі хору твори вітчизняної та світової класики, народні пісні, сучасна хорова музика та літургійні твори.
У 2009 році заплановано виступи капели у Берлінській філармонії, де буде виконано відомий твір Карла Орффа «Carmina Burana» разом з хором і оркестром берлінського університету та інших залах цього міста.


Молодіжний центр
культурно-естетичного виховання



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024