Новини

 

Факс з Посольства україни в Республіці Корея

30.03.2009












Ректору Київського національного університету імені Тараса Шевченка
проф. Л.В. Губерському

Щодо перебування делегації Київського національного університету імені Тараса Шевченка в Південній Кореї


22-29 березня ц.р. до РК на запрошення низки південнокорейських університетів перебувала делегація Київського національного університету у складі проректора з наукової роботи В.І.Григорука та проректора з міжнародних зв'язків П.О.Беха,
Посольство України в Республіці Корея організувало зустрічі представників Київського національного університету імені Тараса Шевченка в Сеульському національному університеті, Університеті «Корйо», Університеті іноземних досліджень «Ханкук», Університеті «Вонкванг» та Інституті науки і технологій м. Кванджу.
Під час зустрічей в університетах «Корйо» та «Ханкук», Сеульському національному університеті Посол України в Республіці Корея Володимир Бєлашов наголосив на широких перспективах поглиблення співпраці між двома країнами в галузі освіти та науково-технічного співробітництва.
У ході консультацій з представниками Університету «Корйо», які відбулися 23 березня ц.р., члени української делегації мали можливість познайомитися з досвідом співробітництва вищого навчального закладу з комерційними підприємствами, оглянути навчальні лабораторії. Представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка відвідали механічний факультет згаданого корейського вищого навчального закладу, провели ряд зустрічей з професорами природничих факультетів: матеріалознавства, хімічної, біологічної та електротехнічної інженерії. За результатами переговорів було прийняте рішення підготувати до підписання додаткові документи про міжуніверситетське співробітництво у межах існуючої Угоди від 1998 р. В ході розмови українська сторона запросила президента Університету «Корйо» Лі Кі Су відвідати Україну в травні або вересні ц.р. та зазначила, що в ході візиту можна було б підписати відповідні документи. Президент Університету «Корйо» подякував за запрошення та пообіцяв розглянути можливість здійснення візиту до українського університету-партнера у вересні ц.р., що створює необхідні передумови для участі Лі Кі Су у заходах, присвячених відзначенню 175-ї річниці заснування Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Під час відвідання Університету іноземних досліджень «Ханкук» 24 березня ц.р. українська делегація привітала університет з відкриттям кафедри україністики, наголосивши, що міжуніверситетські обміни повинні здійснюватися не лише на студентському рівні - до таких заходів має бути залучений також професорсько-викладацький склад. У ході зустрічі корейська сторона зазначила також, що в Університеті іноземних досліджень «Ханкук» викладаються не лише гуманітарні, але і природничі науки, та висловила зацікавленість у налагодженні співробітництва з викладачами відповідних структурних підрозділів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Сторони обговорили перспективи проведення спільних наукових досліджень, обмінів візитами професорсько-викладацького та студентського складу відповідних структурних підрозділів. Зокрема, було досягнуто домовленості щодо приїзду викладача української мови з Київського національного університету до Університету іноземних досліджень «Ханкук» та викладача корейської мови в Україну. З метою активнішого співробітництва у інших галузях було вирішено підготувати до укладання додаткові міжуніверситетські угоди або додатки до вже існуючих документів. Українська сторона передала запрошення президенту Університету Іноземних досліджень «Ханкук» Пак Чхолю відвідати Україну та запропонувала підписати відповідні документи в ході його візиту.
25 березня ц.р. делегація Київського національного університету відвідала Сеульський національний університет. В ході візиту відбулася зустріч української сторони з проректором з міжнародних зв'язків згаданого університету Юн Хі Вон, в ході якої були обговорені шляхи активізації міжуніверситетського співробітництва у різноманітних галузях. Так, зокрема голова делегації Київського національного університету імені Тараса Шевченка В.І.Григорук запропонував активізувати співробітництво між навчальними закладами на рівні не лише студентів, а й професорсько-викладацького складу, наголосив на необхідності об'єднання зусиль для спільного проведення досліджень співробітниками університетів. Корейська сторона позитивно оцінила пропозицію та висловила готовність до подальшої активізації співробітництва. У даному контексті проректор з міжнародних зв'язків Юн Хі Вон повідомила про започаткування в Сеульському національному університеті з цього навчального року нової програми стипендій для навчання студентів із країн Східної Європи. Професор В.І.Григорук подякував за створення нових можливостей для навчання за кордоном українських студентів та передав пакет пропозицій щодо подальшого співробітництва від професорсько-викладацького складу природничих факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Після завершення зустрічі українська сторона мала можливість ознайомитися з роботою Інституту передових автомобільних досліджень Сеульського національного університету.
Наступного дня - 26 березня ц.р. - українська делегація відвідала Університет «Вонкванг» в м. Іксан провінції Чоллапукто. Представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка провели зустріч з ректором згаданого вищого навчального закладу На Йонг Хо та запросили його відвідати з візитом Київ у вересні 2009 року. Корейська сторона із вдячністю прийняла запрошення. Керівництво університету «Вонкванг» запропонувало збільшити кількість студентів, які навчаються в РК та Україні за обміном, а також розширити співробітництво між професорсько-викладацьким складом. Зокрема, Університет «Вонкванг» зацікавлений у активізації відносин між спеціалістами у галузі фізики. У даному контексті один з професорів відповідного факультету цього корейського університету вже запропонував КНУ розглянути можливість направлення на навчання до Університету «Вонкванг» студента зі спеціальності «Фізика» з повним відшкодуванням вартості навчання корейською стороною.
27 березня ц.р, делегація Київського національного університету імені Тараса Шевченка на чолі з проректором з наукової роботи В.І.Григоруком відвідала Інститут науки і технологій м.Кванджу та провела переговори з ректором Інституту Джунг Хо Сону. В ході зустрічі корейська сторона повідомила, що нині в Інституті навчається приблизно 12% громадян інших країн від загальної кількості студентів та висловила зацікавленість у збільшенні кількості іноземних студентів, зокрема з України. У даному контексті адміністрація Інституту науки і технологій готова покрити повну вартість навчання українських студентів, які матимуть бажання навчатися у цьому навчальному закладі. В Інституті науки і технологій м.Кванджу традиційно «сильними» є природничі факультети. Тому члени української делегації ознайомилися з роботою декількох таких структурних підрозділів, зокрема факультетом лазерної техніки та оптики, на одному з яких працює український вчений у галузі оптоелектроніки В.Лисак.
В цілому, слід зазначити, що візит делегації Київського національного університету імені Тараса Шевченка сприяє активізації між університетського співробітництва, є черговим кроком на шляху поглиблення співпраці двох країн в галузі освіти та науково-технічного співробітництва. Візит є позитивним прикладом для унаслідування іншими українськими навчальними закладами, що прагнуть до активізації зв'язків з вищими навчальними закладами Республіки Корея.



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024