Новини

 

Зустріч ректора з трудовим колективом фізичного факультету (розширено)

13.03.2009
11 березня відбулася зустріч ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академіка НАН України, професора Леоніда Васильовича Губерського та проректора з наукової роботи, професора Григорука Валерія Івановича з трудовим колективом фізичного факультету. Під час підготовки цієї зустрічі була з’ясована низка питань та проблем, що найбільше турбують співробітників факультету. Зустрітися з ректором, ознайомитися зі станом справ в університеті з перших вуст, почути відповіді на ці питання та поставити свої зібралися більш як сто п’ятдесят членів професорсько-викладацького складу, наукових співробітників, інженерів, навчально-допоміжного та адміністративно-господарського персоналу.
Зустріч розпочалася з приємної і урочистої події – Леонід Васильович, за дорученням Голови Верховної Ради України Литвина В.М., вручив Почесну Грамоту Верховної Ради України декану фізичного факультету, професору Петру Васильовичу Петренку з нагоди його ювілею – 80-річчя і висловив йому найкращі побажання.
Лейтмотив виступу ректора – це політика керівництва університету у відношенні до співробітників, організації та поліпшення умов праці. Причому політика, як сукупність конкретних дій. За десять місяців роботи ректора співробітники факультету вже побачили вражаючі зміни у відношенні керівництва до професорсько-викладацького складу, науковців, допоміжного персоналу, аспірантів та студентів. Минули часи примусового відправлення на пенсію найдосвідченіших викладачів, сумнозвісної кадрової комісії. Факультету вдалося придбати навчально-наукового обладнання на 1 млн. гривень, провести ремонт значної частини життєво необхідних приміщень, відремонтувати і відкрити буфет, що не працював останні 15 років. А відкриття їдальні після її капітального ремонту та реконструкції справило на співробітників факультету справжній „культурний шок” – гідні люди відчули гідне ставлення.
У своєму виступі Леонід Васильович детально ознайомив присутніх з проблемами, що їх спричиняє для університету нинішня економічно-фінансова криза і розказав про шляхи їх розв’язання, вироблені керівництвом, та про вже зроблені для цього кроки. Схвально сприйняли присутні повідомлення про прийняття бюджету університету, у якому факультету виділено близько 1млн. 800 тис. на придбання наукового обладнання та проведення ремонтних робіт. Принцип відкритості, колегіальності і прозорості у вироблені, прийнятті і виконанні рішень із найважливіших питань життя університету приносить свої плоди. І колектив факультету вдячний колегам із тих факультетів, які вносять левову частку у наповнення спеціального фонду бюджету і з розумінням відносяться до наших проблем. Значне місце у виступі ректора було приділено колу питань, пов’язаних із навчальним процесом. Підкреслювалася визначальна роль факультету у прийнятті рішення щодо вибору професорсько-викладацького складу – в основі повинна бути фахова кваліфікація, а не вік, чи наявність відповідної прописки. Особлива увага була приділена у виступі молодим спеціалістам, які проживають у гуртожитках. Університет всіляко буде сприяти їм у вирішенні житлової проблеми, над ними не буде висіти постійна загроза виселення, що для більшості з них еквівалентна втраті роботи. У виступі Леонід Васильович також торкнувся шляхів реалізації положення указу Президента України про надання університету статусу дослідницького, зокрема, встановлення співвідношення числа студентів і викладачів рівного 5-и. Зважаючи на те, що зараз в середньому по Україні ця цифра рівна 11, в університеті – близько 8, для виконання поставленого завдання є два шляхи – збільшення кількості викладачів, або зменшення набору студентів. Зараз питання вибору шляху обговорюється на факультеті. Схвальний відгук присутніх зустріла також думка Леоніда Васильовича про необхідність викладання певного базового об’єму фізико-математичних дисциплін для студентів гуманітарних факультетів, а його приклад чудового володіння диференціальним численням, що закарбувався йому в пам’яті з студентських років, зустрів оплески. Аналогічною була реакція аудиторії на пропозицію ректора про необхідність упорядкування системи гуманітарних дисциплін, що викладаються на фізичному факультеті. Зараз у студентів першого курсу одна лекція із фізики на тиждень.
Питання науково-дослідницької роботи, зокрема, керівництво аспірантурою, внутрішнє сумісництво також були висвітлені у виступі ректора, та запропоновані варіанти їх вирішення.
Особливий відгук аудиторії знайшли питання про сумнозвісні земельні угоди, та про боротьбу керівництва університету із цим святотатством. Перша ластівка – повернення університету гуртожитка на Червонозоряному проспекті, показує що з неправдою треба боротися і можна її подолати.
У запитаннях та коротких виступах, що їх супроводжували, висловили свою підтримку і схвалення дій ректора академік Булавін Л.А., професори Доценко І.С., Петренко П.В., Погорєлов В.Є., Слободянюк О.В., Єжов С.М., доцент Хотяїнцев В.М., асистент Остапченко С.Г., наукові співробітники Корнієнко М.Є., Чумаченко А.В. та інші. Загалом виступили 12 співробітників і поставили 14 запитань на різноманітні теми університетського життя: про кількість тестів для вступу в університет; про можливість повторення шкільної математики і фізики для першокурсників; про шестиденний робочий тиждень; про запровадження Болонського процесу; про профорієнтаційну роботу; про спортивний комплекс; і т.д. На всі питання були дані ґрунтовні відповіді по суті.
Вся зустріч пройшла у доброзичливій, діловій атмосфері, тривала понад три години і, як було зазначено присутніми, за цю, одну лише зустріч співробітники факультету змогли поспілкуватися з ректором більше і ефективніше ніж за двадцять попередніх років.

Декан фізичного факультету,проф. Макарець М.В.




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024