Новини

 

Вертеп - народне свято

09.01.2009
9 січня 2009 р. за сприяння Молодіжного центру культурно-естетичного виховання на сцені актової зали Головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася постановка народної драми “Вертеп”. Театралізоване дійство створено зусиллями викладачів та студентів кафедри фольклористики, учасників народного ансамблю української музики “Роксоланія” Інституту філології (художній керівник – Заслужений працівник культури України, професор Іван Павленко).
Драматургічною основою вистави є традиційний народний вертеп, який на думку українського етнографа ХІХ ст. Миколи Маркевича сягає корінням часів гетьмана Конашевича-Сагайдачного (1600-1620 р.р.), а за твердженням польського етнографа Еразма Ізопольського, виник і найбільше поширився на Україні в 1591-1639 роках. Вже у ХVII ст. грати на Різдво вертепну драму – це був загальновідомий і поширений на всій українській землі звичай. Але, якщо згадки про вертеп ми маємо в нашій літературі з ХVII ст., то тексти вертепної драми дійшли до нас тільки з другої половини ХVIIІ ст. Причина цьому криється в усній традиції самого вертепу, оскільки тодішні виконавці лялькового різдвяного театру – бурсаки, дяки, школярі та церковні співаки – знали текст напам’ять, а тому записувати та зберігати тексти вертепу не вважалося за потрібне. Перші записи, на жаль, збереглися у фрагментарному вигляді, а найповнішим, що зберігся з ХVІII ст., є так званий “галаганівський список”. Саме цей текст наряду з вертепом у записі Миколи Маркевича, виданий свого часу в Києві у 1860 р., був покладений за літературну основу сценарію нашого університетського вертепу. У пошуку матеріалів та старовинних текстів авторові сценарію, асистенту кафедри фольклористики та балетмейстеру-постановнику ансамблю “Роксоланія” Світлані Лещинській велику допомогу надали співробітники Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича, зокрема її інформаційно-бібліографічний відділ.
У першій (містерійній) частині вертепу звучала музика культового змісту (канти ХVІII ст., псальми) а також давні народні духовні пісні – колядки, чудово опрацьовані для співочого складу ансамблю художнім керівником ансамблю “Роксоланія” Іваном Павленком а також керівниками вокальних гуртів, аспірантами кафедри фольклористики Оленою Цибульською та Наталкою Хоменко. Найбільш складною частиною була художньо-режисерська робота, яка полягала у відтворенні лялькового театру засобом пантоміми за участю живих акторів-масок і впровадженні специфічних для такого роду вистави елементів сценографії, що має механізм комбінації гри лялькових персонажів з “живим народним вертепом”, складної давньої “книжної мови” з сучасною українською з елементами сокирнянського місцевого діалекту.
Здійснивши цього року першу спробу відтворення староукраїнського вертепу, творчий колектив планує до наступного Різдва постановку другої, народної дії вертепу, де глядачі зустрінуться з яскравим бурлескним складом народних персонажів, який створила художня творчість нашого народу протягом попередніх століть.


Надія Максименко
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024