Новини

 

Переосмислення творчості Віктора Петрова (Домонтовича)

15.12.2003
11-12 грудня 2003 року на філософському факультеті Київського університету проходила наукова конференція “В.П. Петров (Домонтович (Бер)) – видатний мислитель, учений, письменник.”

Віктор Платонович Петров (1894-1969) народився в інтелектуальній родині. Навчався в гімназії в Одесі, потім в місті Холмі (закінчив в 1913 р.) на відділі слов'яно-російської філології історико-філологічного факультету Київського університету Св. Володимира. Після закінчення з медаллю університету в 1918 р. він був залишений як професорський стипендіат для підготовки до посади професора при кафедрі російської мови і літератури.

З 1919 р. й до кінця життя з вимушеною перервою (1942 - 1956 рр.) В.П.Петров все своє життя пов'язав з новоствореною Академією Наук України. Він був серед перших науковців ВУАН, плідно й талановито працюючи як автор й організатор науки в різних установах: секретарем Комісії з складання історичного словника української мови, науковим співробітником, редактором періодичних видань, керівником Етнографічної Комісії, співробітником, завідуючим сектором Спілки Інституцій Матеріальної Культури - Інституту Історії Матеріальної Культури - Інституту Археології, в якому працював до кінця життя. З початку 1941року В.П.Петров був директором Інституту Українського Фольклору. Одночасно з науковою діяльністю в 20-ті роки, а також у 40-і, заявив про себе як про талановитого письменника.

Двічі доктор філологічних наук (1930, 1967 рр., ще одну дисертацію захистив у 1927 році). В 1928 році його було обрано дійсним членом Російського географічного товариства, а за фольклорно-етнографічні праці нагороджено медаллю.

В Баварії в 1945-1949 рр. В.П.Петров став одним з фундаторів Мистецького українського руху (МУР), автором, редактором літературних періодичних видань, Енциклопедії українознавства, професором Богословської Академії УАПЦ, Українського Вільного Університету, Українського технічно-господарського Інституту.

Він був одним із київських неокласиків, прозаїком серед поетів. Створив новий для української літератури тип модерної інтелектуальної прози. Першим запровадив в українську літературу жанр белетристичної біографії.


Конференція була організована кафедрою української філософії та культури філософського факультету. В ній взяли участь філософи, літературознавці, історики – всі ті хто цікавиться творчим надбанням і спадщиною Віктора Петрова. Але все ж в центрі уваги була філософська творчість Домонтовича, яка є досить малодослідженою. Серед філософських доробок митця книги "Сучасний образ світу", де він розглядає проблему модерної філософії ХХ ст., створивши власну оригінальну філософію історії, та "Історія українського народу", в якій досліджується проблема історіософії з історичних, фольклорних, лінгвістичних та археологічних аспектів.

Головною ж метою конференції було - розгляд та переосмислення творчості видатної постаті в український історії – Віктора Петрова (Домонтовича), який за радянських часів був незаслужено забутий.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024