Новини

 

Лауреат Нобелівської премії відвідав Київський університет

11.04.2008
Мухаммад Юнус, лауреат Нобелівської премії з миру 2006 року, видатний економіст і банкір, доктор економічних наук, професор побував в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка 10 березня цього року.

У рамках візиту він зустрівся з ректором університету, академіком Віктором Скопенком. Після тривалої розмови з ректором, який розповів Мухаммаду Юнусу історію університету, про специфіку навчального процесу на різних факультетах, Нобелівський лауреат зустрівся зі студентами.

Ще задовго до початку зустрічі в актовій залі, розрахованій на 500 місць, яблуку не було де впасти. Студенти з різних факультетів зібрались послухати одного з найвидатніших банкірів світу, котрий заснував Grameen Bank, принципом діяльності якого протягом 30 років є мікрокредитування бідних верств населення Бангладеш і Південно-Східної Азії. Та це й не дивно. Адже, як зауважив ректор, Махаммуд Юнус – перший Нобелівський лауреат, що побував в стінах університету за всю його майже 175- літню історію. Після того, як професор виголосив промову і відповів на всі запитання ректор нагородив його Відзнакою Вченої Ради університету.

Мухаммад Юнус народився в сім'ї ювелірів 28 червня, 1940 року у селі Чітагонг Британської Індії (тепер Бангладеш). У 1944 році його родина переїхала до міста Чітагонг. Середню освіту отримав з 16-им місцем в рейтингу серед 39 000 учнів. Під час навчання був активним бойскаутом, подорожував до Західного Пакистану і Індії у 1952 р., до Канади, США, Європи у 1955 р. Після отримання магістерського ступеня у 1961 році Мухаммад Юнус став дослідником у Бюро економіки і читав лекції з економіки в Чітагонзькому коледжі. У 1965 році він вирушив до США як фулбрайтівський стипендіат, в 1969 році отримав докторський ступінь з економіки у Віндельбратському Університеті.

В 2006 році Мухаммад Юнус був нагороджений Нобелівською премією миру за досягнення в галузі економічного і соціального розвитку. Мухаммад Юнус, отримавши новину про нагородження, сказав, що використає нагороду розміром 1,4 мільйони доларів для створення компанії, яка буде виробляти дешеву і поживну їжу для бідних, та очної лікарні для бідних, які проживають в Бангладеші. На думку професора Юноса, миру не можна досягнути, якщо широкі верстви населення не можуть вибратись з убогості.

Окрім Нобелівської премії Мухаммад Юнос отримав численні нагороди, серед них Нагорода Рамона Магсейсей, Всесвітня Премія Харчування, Сіднейська премія миру, Еквадорська премія миру (грудень 2006 р.), 26 почесних докторських ступенів і 15 спеціальних нагород. Уряд Бангладеш видав пам'ятну марку з нагоди вшанування його Нобелівською премією.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024