Новини

 

“Сестри Тельнюк” у Інституті журналістики

31.03.2008
“Сестри Тельнюк” у Актовій залі Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка
вул. Мельникова, 36/1

3 квітня, 16:00

Концерт в Інституті журналістики – це виступ для молоді, для нової української інтелігенції. Це свіже, живе сучасне мистецтво для тих, хто думає. Сильна та емоційна українська поезія, одні з кращих джаз-рокових музикантів України, тонке поєднання слова та звуку. “Сестри Тельнюк” — це жіночність, вишуканість і драйв.


Дует „Сестри Тельнюк” як професійний колектив сформувався у 1986 році. Перші музичні твори Леся та Галя почали створювати у 13-літньому віці: рок-балади, ескізи, пастелі, елегії, пісні для хорового виконання на вірші поетів-класиків української літератури. Це Іван Маланюк, Павло Тичина, Василь Стус, загадковий Богдан-Ігор Антонич... Сьогодні сестри мало не єдинi з-помiж вiтчизняних виконавцiв використовують тiльки справжню поезiю i виступають винятково „наживо” (як в акустицi так i у електронiцi), дотримуючись найвищих фахових вимог. Батько Лесі і Галі – Станіслав Тельнюк, відомий український письменник, літературознавець, поет, перекладач, мати – Неллі Копилова, філолог, редактор, перекладач зі східних мов. З раннього дитинства сестер оточували поезія, живопис , музика, як українська, так і найкращі зразки світової, що сформувало світоглядні позиції майбутніх артисток.

Музичний стиль, у якому працюють “Сестри Тельнюк” – доросла альтернатива, або “adult alternative”, один з напрямів музики “new age” з елементами блюзу, джаз-року, етно. Музиканти Олег Путятін, Роман Суржа, Іван Небесний та Микола Томасишин мають величезне поле для імпровізацій у стилістичних рамках , які задає Леся Тельнюк, як композитор усіх пісень. На досвіді дуету співпраця з академічними музикантами (Струнний квартет державного радіо України), використання національно-етнічних інструментів: сопілки, дримби, перкусії. Гастролі сестер у Канаді, Ірландії, Англії, США привели до знайомства та співпраці з чудовими музикантами, вихідцями із інших етнічних груп, а також українцями: бандуристом Юліаном Китастим (США) та скрипалем Василем Попадюком (Канада). Нові оригінальні ідеї пов’язують Галю та Лесю з відомим українським бандуристом, сучасним майстром з виготовлення бандур – Романом Гриньківим. 1997 року з гітаристом Міком Тейлором (екс „Rolling Stones”) було записано пісню-блюз „Моє марне кохання” (“Love in vain”). Цікаво, що відомий блюз набув дивовижного, магічного окрасу у перекладі на українську мову та зі звучанням колоритної бандури Лесі.

Концерти „Сестер Тельнюк” завжди мають вибудовану драматургiю i чiтко окреслене коло образiв: митець i суспiльство, внутрiшня свобода як необхiдна умова творчостi, пошук сенсу буття. Це сповідально-театральне дійство – не сумне і складне, а світле і емоційно піднесене. Воно про кожного з нас і не потребує перекладу та розшифровки. Кожен слухач стає його частиною – це з ним особисто ведуть свiй тонкий i щирий дiалог “Сестри Тельнюк”. У 2000-2001 роках відбулася перша спроба творчої співпраці дуету з театром. У Львівському драматичному театрі імені Марії Заньковецької, під керівницивом Федіра Стригуна, було поставлено виставу „У.Б.Н.” (“Український буржуазний націоналіст”). Автор тексту вистави – Галина Тельнюк, автор музики – Леся Тельнюк. Драма „У.Б.Н.” стала культовим явищем та викликала величезний резонанс у суспільстві. Сьогодні її ставить не один український театр.

Кожен новий альбом “Сестер Тельнюк”– це експеримент, проба нового стилю, як у виборі текстів, так і музичного супроводу: від акустично-академічної суворості до фольк-рокової свободи. Запис кожного такого ксперименту створює звукорежисер студії “Комора” Костянтин Костенко. У творчому доробку Галі та Лесі дев’ять альбомів: “Мить” (1991), “Галя та Леся” (1994), “Тиша і Грім” (1998), “Концерти в Канаді” (2000), “У.Б.Н. Пісні з вистави” (2001), “Вітер Століть” (2002), “Жар-Птиці” (2002), подвійний компакт-диск “Вибране” (2005) та Жовта кульбаба” (липень 2007). Гастрольний тур Україною “Схід-Захід” на підтримку нового альбому довів , що українська співана поезія цікава і захоплююча для людей з різних регіонів країни. У 1998 році ворчість дуету "Сестри Тельнюк" була відзначена премією ім. Василя Стуса за збереження та пропаганду української культури. Також дует є лауреатом національного конкурсу „Нові Імена” (1987) та фестивалю „Червона Рута” 1989 та 1991 років. Сьогодні до виходу готується наступний альбом. Він буде містичним, загадковим, як тонка межа між сном та реальністю. Він відкриє нові грані у творчості дуету “Сестри Тельнюк”, як ще одну “містерію слова та музики”.

Корисні посилання:
http://www.telnyuk.info (офіційний сайт)
http://community.livejournal.com/sestry_telnyuk (спільнота, свіжі новини)
http://www.isound.com/telnyuk_sisters (музика)
http://ua.repka.tv/channel/videos/360 (відео)
Назар Стригун, директор проекту “ТЕЛЬНЮК: Сестри”:
+38 (095) 653-0000/ nstryhun@komora.com
Ольга Єрман, арт-директор проекту “ТЕЛЬНЮК: Сестри”:
+38 (066) 428-8781/ olga.erman@gmail.com


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024