Новини

 

З днем народження Університет!!!

25.09.2003

19 вересня 2003 року Київський національний університет імені Тараса Шевченка святкував своє 169 річчя. Цей день подарував присутнім багато вражень та сюрпризів, яких не очікували. А розпочалося все з трансляції в мережі Інтернет лекції для першокурсників під назвою “Викладачі та студенти Університету Святого Володимира (робота, повсякденне життя, навчання, розваги, спорт)”. Факультет кібернетики відкрив своєму засновнику академіку НАН України Віктору Глушкову меморіальну дошку. Ректор університету академік Віктор Васильович Скопенко на прес-конференції з журналістами розповів про здобутки університету. Також кожен бажаючий міг переглянути прес-конференцію у прямому ефірі через мережу Інтернет.


За своє існування Київський університет підготував майже 300 тис. фахівців та близько 33 тис. кандидатів та докторів наук.

До складу університету входять 5 інститутів: міжнародних відносин, військовий, філології, журналістики, післядипломної освіти та 14 факультетів, 162 кафедри. В університеті працюють 1822 науково-педагогічні працівники, середній вік науково-педагогічних працівників: докторів наук, професорів становить приблизно - 56 років, кандидатів наук, доцентів - 46 років.

72 студенти стали переможцями та лауреатами Міжнародних і Всеукраїнських конкурсів і олімпіад; у 2003 році 8 студентів механіко-математичного факультету стали переможцями 10-ї Міжнародної математичної олімпіади студентів університетів у Румунії. Перше місце зайняли студенти Руссєв Андрій (ІІІ курс), Волощин Денис (ІІІ курс), Рибак Микола (ІІ курс).

З метою створення належних умов для творчого й індивідуального розвитку студентів збільшено з 18 до 24 годин обсяг їх самостійної роботи; керівництво самостійною роботою студентів складало 20 відсотків педагогічного навантаження викладачів і поступово стає важливою складовою їх педагогічної діяльності; викладачами університету видано 23 підручники, 141 навчальний посібник, 402 методичні розробки.

12 липня 2003 року на Засіданні Державної акредитаційної комісії (ДАК) університет одержав ліцензію та сертифікат на здійснення освітянської діяльності з 28 напрямів та 72 спеціальностей. Одержано ліцензії на 12 нових спеціальностей: „Педагогіка вищої школи”; „Управління навчальним закладом”; „Прикладна економіка”; „Архівознавство”; „Археологія”; „Міжнародний бізнес”; „Фольклористика”; „Туризм”; „Геодезія”; „Фотограмметрія”; „Землевпорядкування та кадастр”; „Геоінформаційні системи і технології”.

Збільшено кількість місць у комп’ютерних класах, придбано 706 комп’ютерів.

В минулому навчальному році факультети та інститути працювали за удосконаленими навчальними планами, в яких тижневе аудиторне навантаження студентів не перевищувало 30 годин і значна увага приділялася їх самостійній роботі під керівництвом викладача. Це стимулювало розвиток навчального процесу на принципах демократизму, гуманізму, наступності та безперервності з використанням можливостей сучасних інформаційних технологій навчання. Особливий наголос було зроблено на активізацію самостійної роботи студентів в опануванні знань на основі комп'ютеризації та застосування нових технологій організації навчального процесу. (слайд про комплекс сучасних технологій)

Інформаційно-обчислювальний центр проводить активну роботу по забезпеченню доступу співробітників та студентів до інформаційних ресурсів мережі Internet. Зараз усі підрозділи університету мають можливість користування мережею для виконання своїх службових обов’язків. Корпоративна мережа університету відноситься до однієї із найбільших мереж в Україні (кількість робочих станцій складає близько 3 тисяч – http://www.icc.univ.kiev.ua/noc/). Зовнішні канали університету дозволяють отримувати швидкий та якісний доступ до освітньої та наукової інформації. На сьогоднішній день університет володіє такими зовнішніми каналами: основний канал – 1 Мбіт за сек; канал до точки обміну українськими Internet-ресурсами – 100 Мбіт за сек; канал до точки обміну Укртелекому – 2,3 Мбіт за сек; канал до Європейської освітньої мережі (GEANT) – 2,3 Мбіт за сек (http://www.icc.univ.kiev.ua/noc/univ.shtml).

Важливе місце відводиться забезпеченню умов для навчання студентів у гуртожитках. Для цього ІОЦ розроблено білінгову систему (http://bill.univ.kiev.ua) доступу студентів до інформаційних ресурсів університету та світу з гуртожитків. Це дозволяє забезпечити неперервність навчального процесу, оскільки студенти можуть вчитись не тільки в лабораторіях та аудиторіях університету, але й за їх межами.

Велика увага приділяється становленню напрямку паралельних обчислень. Цей проект почався в університеті за підтримки корпорації Intel. Був створений перший в Україні потужний обчислювальний кластер ( http://www.unicc.kiev.ua). Розрахунками наукових та освітніх задач на цьому ресурсі займаються не тільки студенти та співробітники університету, а й представники провідних наукових та освітніх закладів України. Серед них Інститут фізики напівпровідників НАНУ, Інститут фізики НАНУ, Інститут радіофізики та електроніки ім. О.Я.Усикова, Інститут молекулярної біології і генетики НАНУ. Програмне забезпечення, розроблене лабораторією паралельних обчислень використовується в багатьох країнах світу. Успіхи в цій роботі значно підвищили ефективність лабораторних практикумів цілої низки природничих факультетів з використанням паралельних методів обчислень та розширили межі наукових досліджень в бік складних розрахункових задач.

Значна увага приділяється розвитку сучасних засобів навчання. На ІОЦ створено та підтримується сервер для дистанційної освіти, він базується на технологіях, які орієнтовані на використання засобів, що підтримують модель програмних продуктів з відкритим кодом ( http://ilias.univ.kiev.ua). Упровадження засобів дистанційної освіти у навчальний процес дозволяє підвищити його ефективність та забезпечити студентам доступ до навчальних матеріалів. Розроблено програмне забезпечення та обладнано лабораторію для проведення поточного контролю знань студентів шляхом тестування знань на комп’ютері (http://www.tester.univ.kiev.ua).

Лабораторія мультимедійних технологій розробила методику та впровадила сервер відеотрансляцій. Цей ресурс дозволяє проводити в університеті лекції з використанням технології Internet-трансляцій як в режимі реального часу, так і користуючись архівом лекцій, які вже відбулися (http://www.electure.kiev.ua).

Велика увага ректоратом приділяється підвищенню ефективності роботи існуючих та збільшенню кількості класів важливого доступу. На сьогодні вже існують три великі класи загального доступу (по 50 робочих місць кожний) для самостійної роботи студентів та аспірантів. Класи створені в головному червоному корпусі, в Науковій бібліотеці для студентів гуманітарних спеціальностей та на території ІОЦ – для забезпечення потреб студентів природничих факультетів. Це дає можливість студентам самостійно працювати на комп’ютерах та мати доступ до наукових та освітніх джерел в мережі Internet. Середня відвідуваність одного такого класу – близько 400 студентів за один день.

У минулому році було продовжено втілення передових технологій в адміністративну та управлінську діяльність, яке вилилось у двох системах АСУ: “Студент” та “Абітурієнт”. Ці проекти впроваджено у співпраці з групою автоматизації навчального процесу. Вони дозволяють забезпечити автоматизований контроль за проведенням вступних іспитів в університеті та електронне супроводження студентів під час навчання в університеті. Це зумовлює значне зниження непродуктивних затрат праці методичних працівників та проведення якісного контролю й аналізу за ходом навчального процесу в університеті.

Величезну роль у підвищенні ефективності навчального процесу відіграє Наукова бібліотека ім. М.Максимовича На сьогодні загальний фонд бібліотеки нараховує 3,5 млн. примірників. За своїм змістом він універсальний: 1,7 млн. наукової, 1,09 млн. навчальної, 437 тис. художньої, 349 тис.прим. видань зарубіжної літератури.

Приділяється увага комплектуванню документів на електронних носіях. За навчальний рік отримано 24 СД. Перевага віддається комплектуванню дисків, які містять довідкові БД (зібрання законів, словники) та навчальні матеріали. Наприклад, на основі 12 СД на сайті бібліотеки створено електронний каталог "Повнотекстові підручники", який дає можливість переглянути зміст близько 300 підручників з фізики та математики і доступний із будь-якого комп'ютера.

Науково-дослідна робота ведеться на всіх факультетах, інститутах та наукових підрозділах і виконується як штатними науковими співробітниками (близько 1000), так і науково-педагогічними працівниками (близько 1800), серед них 35 академіків і член-кореспондентів НАН України, АПН України, АПН України, УААН, 350 докторів наук, професорів та 1240 кандидатів наук, доцентів. У проведенні наукових досліджень беруть участь докторанти, аспіранти та студенти. Продовжується виконання 25 тем за міжнародними грантами на загальну суму близько 3,5 млн. грн. (в рамках програм ІНТАС, НАТО, ТЕМПУС-ТАСІС, НТЦУ).

Загалом у 2003 р. планується довести фінансування наукової діяльності університету за рахунок усіх джерел до 45 млн. грн. (забезпечивши таким чином співвідношення 1:1 обсягів фінансування науково-дослідних робіт за рахунок загального фонду державного бюджету до обсягів коштів, отриманих від замовників наукових досліджень).

Визнанням здобутків колективу викладачів, науковців університету за минулий навчальний рік є нагородження університету Почесною грамотою Кабінету Міністрів України та Орденом Святого Станіслава. У національному конкурсі „Золота торгова марка” університет нагороджено національною премією „Бізнес-олімп”, „Суспільне визнання”, званням „Золота торгова марка” та Почесним Дипломом переможця.

Протягом навчального року університет брав активну участь у різних міжнародних та тематичних виставках, де був нагороджений 7 Дипломами учасника виставки. Одним із важливих показників наукових досягнень є кількість наукових праць, опублікованих ученими університету. У 2003 році вийшли друком 96 монографій, 92 підручники, 387 навчальних посібників і 4470 наукових статей (у тому числі більше 700 за кордоном).

Гуртожитки. Станом на сьогодні в КНУ ім. Тараса Шевченка є 20 гуртожитків, з яких: 16 – у студмістечку, 1 – ІМВ, 1 – Інститут журналістики, 1 – підготовчий факультет та 1 – Інститут післядипломної освіти. Всі іногородні студенти (100%) поселяються в гуртожитки. 16 гуртожитків студмістечка розраховані на 8160 ліжко-місць, де проживають студенти, аспіранти, докторанти, а також близько 300 співробітників університету. 500 ліжко-місць знаходиться на капітальному ремонті. У 2002-2003 навчальному році проведена значна робота з поліпшення умов проживання в гуртожитках. Всього за 2002 рік витрачено близько 4 млн. гривень на ремонти гуртожитків. Закуплено м’якого інвентарю на 71,3 тис. гривень, меблів на 975,8 тис.грн., інших матеріалів, обладнання й інвентарю на 199,2 тис.грн. Як свідчення того, що умови проживання покращуються, є той факт, що гуртожиток № 10 (економічний факультет) в огляді-конкурсі на кращий гуртожиток міста Києва серед вузів зайняв почесне 2-е місце.

Ветерани. В минулому році значно активізувала свою роботу Рада ветеранів, яка робить все, щоб ветерани війни і праці були повноправними членами трудового колективу. На 1 вересня 2003 р. на обліку – 603 ветерана, з них учасників бойових дій – 130, інвалідів війни – 95, трудових учасників війни – 255, вдів та членів сімей загиблих/ померлих ветеранів війни – 123. У складі ветеранської організації – 3 Героя Радянського Союзу, 11 – мають почесні державні звання заслужених (з науки та освіти), 5 – почесні університетські звання ( заслуженого професора). Значна кількість (понад 70) учасників бойових дій та інвалідів Великої Вітчизняної війни отримала відзнаки Президента України – орден Богдана Хмельницького, орден “За мужність”. Відзнаку Президента – медаль “Захиснику Вітчизни” отримали більше 150 учасників Великої Вітчизняної війни.

По закінченні прес-конференції відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку та пам'ятної дошки викладачам та студентам, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни. А щорічне святкове засідання Вченої ради університету за участю Віце-прем'єр-міністра України, відповідальних працівників Адміністрації Президента України, народних депутатів України, представників Міністерства освіти і науки України, Київської міської держадміністрації, Шевченківської та Голосіївської районних держадміністрацій, Президії Національної Академії Наук України розпочалося о 14:00 в актовій залі.


День народження університету завершив святковий концерт, у якому приймали участь колективи художньої самодіяльності культурно-мистецького центру університету.

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024