Новини

 

З Днем святого Валентина!

14.02.2008
Чотирнадцятого лютого всі закохані планети святкують своє «професійне» свято – День святого Валентина. Не оминуло воно і Київський університет, де з нагоди Дня Валентина студенти історичного факультету організували святковий концерт. Його ведучими були ангел і чорт, які постійно сперечалися про кохання.

А на сцені вихованці історичного факультету співали, танцювали, читали свої власні вірші. Родзинкою вечора стали власні постановки студентів-істориків уривків з творів О. Пушкіна, М. Старицького та І. Нечуя-Левицького. Судячи з реакції глядачів, найбільше сподобався романтично-ліричний діалог Тетяни Ларіної і Євгенія Онєгіна, та комічний дует Свирида Голохвастова і Проні Прокопівни.

Нагадаємо, що походження цього свята бере свій початок з ІІІ століття від Р.Х. Саме тоді у римському місті Терні жив священик чи епіскоп Валентин. Войовничий імператор Клавдій Готський вважав, що сім'я заважає солдатам воювати за імперію і видав вердикт, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, незважаючи на цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це наприкінці 269 року його заарештували, перевезли до Риму й ув'язнили під охороною офіцера, прийомна донька якого була сліпою. Священик оздоровив її, а опісля навернув до християнства батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого 273 року.
Узнайте первыми последние новости Украины и мира, а также главные события link building new business loans western metal artlån uten sikkerhet
Інша легенда розповідає, що Валентин був християнським проповідником, якого посадили в римську в'язницю за віру і невдовзі засудили до страти. Сидячи під вартою, Валентин закохався у сліпу дівчину, дочку наглядача в'язнів. Користуючись своїми медичними знаннями, він зцілив її від сліпоти.

За іншою версією сліпа дочка тюремника сама закохалася у Валентина. Але оскільки Валентин як священик дав обітницю безшлюбності, то він не міг відповісти на почуття дівчини. А в ніч на 14 лютого перед стратою прислав їй зворушливий лист, який підписав "Твій Валентин". Тепер у День Святого Валентина заведено дарувати одне одному “валентинки” - вітальні листівки у вигляді серця. Найбільшої популярності “валентинки” набули саме у 18 столітті. У той час паперовими “валентинками” обмінювались замість подарунків. Їх робили з кольорового паперу та підписували кольоровими чорнилами. У 19 столітті почалось серйозне виготовлення “валентинок”. Спочатку це були чорно-білі малюнки намальовані в ручну. Але з кожним роком їх зовнішній вигляд удосконалювався.

Останки Валентина було поховано в церкві святого Праксидіса в Римі, згодом ворота цієї церкви стали називати “воротами Валентина”. У 496 році римський папа Геласіус оголосив 14 лютого святом – Днем Святого Валентина. З того часу закохані шанують Св. Валентина і вважають його своїм заступником.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024