Новини

 

“Навашинські читання” в Київському університеті

14.12.2007
Міжнародна наукова конференція “Навашинські читання” присвячена 150-річчю з нагоди дня народження академіка С. Г. Навашина відбулась 10-14 грудня 2007 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Організаторами конференції виступили Ботанічний сад імені акад. О. Ф. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка та відділення загальної біології НАН України.

“Навашинські читання” відкрив Володимир Соломаха, директор Ботанічного саду імені акад. О. Ф. Фоміна. Він наголосив на важливості проведення міжнародної конференції та зазначив: “Для нас є великою честю приймати науковців з різних куточків Європи і Азії, які зібрались, щоб згадати добре ім’я академіка і обговорити результати власних наукових досліджень”.

Робота конференції тривала 4 дні за наступними напрямками:
- Інтродукція, вивчення і збереження рослинного різноманіття в природі та культурі;
- Морфологія, анатомія, цитоембріологія рослин;
- Фізіологія та біохімія рослин
- Історична ботаніка: персоналії, дати, події;
- Захист рослин від шкідників та хвороб.

Навашин Сергій Гаврилович - академік АН СРСР (1918; член-кореспондент 1901), академік АН УРСР (1924). Цитолог і ембріолог рослин, засновник наукової школи. Відкрив подвійне запліднення у покритосеменних рослин (1898 p.) . Заклав основи морфології хромосом і каріосистематики.
Народився 2 грудня 1857 року у с. Царевщина, нині Балтайського району Саратовської області.

Ще будучи гімназистом, з 14 років давав платні уроки невстигаючим учням молодших класів. По закінченні гімназії у 1874 році стає студентом медико-хірургічної академії в Петербурзі. Згодом розуміє, що медична робота – не його шлях. Склавши іспит за чотири курси академії, він був зарахований на 2 курс природничого відділення Московського університету.

Після закінчення університету у 1881 році залишився викладати там, пізніше викладав в Петровськой сільськогосподарській академії і Петербурзькому університеті. З 1894 по 1915 р.р. професор Київського з 1918 по 1923 р.р. Тбіліського університетів. Один із засновників і перший директор Біологічного інституту ім. Тімірязєва в Москві.

Протягом двадцяти років (1894-1914) очолював ботанічний сад при Київському університеті. На той час ботанічний сад став предметом постійної уваги вчених багатьох країн світу.
Праці С. Навашина були присвячені березі. Основна робота “Про звичайну березу і морфологічне значення халамазогамії”. Фундаментальне значення мало відкриття вченим у покритосеменних рослин подвійного запліднення, що пояснило природу їх тріплоїдного ендосперма, а також природу ксеній. Заклав основи вчення про морфологію хромосом та її таксономічне значення.

Помер 10 листопада 1930 року.



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024