Новини

 

“Експедиції 2007: Пошуки – знахідки”

28.11.2007
Стало вже традиційним, що співробітники і студенти кафедри археології та музеєзнавства історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка звітують перед колегами та широким загалом громадськості відразу після закінчення польових досліджень. В археології та геології закриття польового сезону дозволяє підвести перші підсумки наукових пошуків. Тож підсумки експедицій 2007 року були представлені на виставці “Експедиції 2007: Пошуки - знахідки”, відкриття якої відбулось в музей історії Київського університету 27 листопада цього року. У відкритті виставки взяли участь В.Скопенко, ректор Киівського національного університету, академік; В. Колесник, декан історичного факультету, доктор іст. наук; О. Комаренко, заступник декана історичного факультету з наукової роботи, кандидат іст. наук; С. Зеленко, керівник однієї з експедицій польового сезону 2007, кандидат іст. наук, старший науковий співробітник НДЧ КНУ.

Польовий сезон 2007 р. проходив на кількох археологічних пам’ятках в різних регіонах України (у Середньому Подніпров’ї та на узбережжі Чорного моря), що репрезентують давню історію у широкому діапазоні: від доби палеоліту до пізнього середньовіччя. Активну участь у дослідженнях взяли студенти історичного факультету. Виконуючи програми навчально - виробничих практик, вони опановували практичний аспект лекційного курсу “Основи археології” та отримали необхідні майбутнім фахівцям професійні навички. Археологи історичного факультету вже кілька років поспіль плідно співпрацюють з багатьма іноземними науковими установами. Таке співробітництво допомагає всебічно вивчати минуле нашої країни, її культурні і природні багатства та проводити взаємний обмін досвідом.

«Новий Світ – 2007»
Керівник експедиції - к. і. н., ст. науковий співробітник НДЧ КНУ - С.М. Зеленко.
Цього року продовжувались дослідження в акваторії бухти селища Новий Світ, що знаходиться біля відомої торгової гавані міста Судака. Здавна через Чорне море проходили головні торгівельні маршрути між Європою та Сходом. Торгівельне судноплавство посідало важливе місце в житті міст та поселень Північного Причорномор’я; археологічний матеріал здобутий під час підводних досліджень свідчить про чисельні економічні та культурні зв’язки з різними містами басейну Чорного та Середземного морів; розкопки та розвідки постійно поповнюють список товарів, що ними обмінювались у той час.

На виставці представлено товари, які перевозили купці середньовіччя: амфори, полив’яний посуд, вироби зі скла і металу, знайдені на місці загибелі італійського корабля ХІІІ ст. під час розкопок.

Під час роботи експедиції за підтримкою Наукового комітету Федерації підводного спорту та підводної діяльності України була проведена 3-я міжнародна польова археологічна школа, в якій прошли навчання студенти з США та Росії. Викладацький склад представлений науковцями України та Браунівського університету (США). Благодаря услугами бухгалтера проверяется правильность ведения отчётности в бухгалтерии фирмы. shorttermloanscenter чехол Книжка для samsung galaxy tab 2 P3100 Leather в Украинке. MP3 плееры Philips: apple ipod touch 4g 32gb. Applebox, ул. Хорива 23/9а. Детали машин, стоимость курсовая киев, цена, которые пишут курсовой в киеве и еще. Продукты вызывающие целлюлит.

«Тарханкут–2007»
Керівник - науковий співробітник НДЧ КНУ - В. Кобець.

Під час виконання досліджень по програмі греко-української співпраці розвитку геологічного туризму разом з групою аквалангістів підводного клубу „Нептун” м. Тули (Росія) провели розвідки місця загибелі лінійного корабля Російського флоту XVIII століття „Святой Александр” біля узбережжя Тарханкутського півострова.

«Геологія–2007»
Керівник - доцент геологічного факультету - В.П. Грищенко.

Дослідницька група з залученням студентів провела польові дослідження в Криму. Обстежені геологічні об’єкти на Керченському п-ві. Були зроблені наукові фотографії значущих геологічних об’єктів. Сфотографовані прояви сучасних геологічних процесів та свідчення тих, які відбувалися в геологічному минулому. Описи й фото використані при підготовці путівника геологічної екскурсій.

«Канів–2007»
Керівник експедиції - к.і.н. асистент історичного ф-ту КНУ - Є.В. Синиця.

Проведено археологічні роботи в рамках навчально-виробничої археологічної практики (в роботі експедиції брали участь проф. Р.В. Терпиловський, проф. М.І. Гладких, доцент С.М. Рижов., а також аспірант Інституту археології НАНУ Є.В. Пічкур) на базі Канівського природного заповідника. На території заповідника продовжувалося вивчення слов’янського поселення VІІІ-ІХ ст. На дослідженій площі понад 250 кв. м виявлено рештки трьох заглиблених жител з печами-кам’янками, а також кілька господарських споруд. Крім матеріалів кінця І тисячоліття н.е., представлених груболіпною і ранньогончарною керамікою, знайдено кераміку доби бронзи. Зазначена ділянка вбачається дуже перспективною для подальших розкопок і здатна забезпечити проведення практики на базі Канівського заповідника ще протягом 3-4 польових сезонів.

«Судак–2007»
В рамках традиційного співробітництва між університетом і Національним заповідником “Софія Київська” вже кілька років поспіль студенти-історики проходять археологічну практику на території Судацької фортеці, унікального археологічного пам’ятника Кримського середньовіччя. Тут за комплексною програмою, затвердженою Кабінетом міністрів України (№ 624 від 26.04.2003 р.) археологічні дослідження проводять науковці музею “Судацька фортеця”, кандидати історичних наук В.А. Майко і О.М. Фарбей (завідувач музею), а також співробітник експедиції Кримського відділення Інституту сходознавства НАН України: старший науковий співробітник, кандидат історичних наук В.Г. Тур. Продовжувались дослідження в портовій частині городища та проводили охоронні роботи на могильнику поблизу. Досвідчені археологи, що керували розкопками, щедро ділилися із студентами-істориками своїм досвідом та знаннями і допомагали їм опановувати перші практичні навички майбутнього фаху.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024