Новини

 

«Словникова справа в Україні: минуле, сучасне, майбутнє» (до 100-річчя публікації «Словаря української мови» за ред. Бориса Грінченка)

09.11.2007
Під такою назвою восьмого-дев’ятого листопада цього року в Інституті філології Київського університету відбулася міжнародна наукова конференція, присвячена Дню української писемності та мови. У ній взяли участь біля 80 науковців з вузів різних областей України.

Відкрив пленарне засідання д.філол.н., проф., директор Інституту філології Григорій Семенюк. Він привітав усіх учасників конференції та підкреслив, що «Словар української мови» Бориса Грінченка, який вийшов у світ в 1907-1909 роках у чотирьох томах, можна вважати початком відродження української мови. Адже він містив 68 тисяч українських слів з народної писемної мови, починаючи від Котляревського ї до початку ХХ століття. Цей словник був нагороджений Російською Імператорською Академією Наук другою премією М. І. Костомарова. Наприкінці виступу Григорій Фокович побажав учасникам конференції плідної праці і здобутків у плеканні рідної мови.

Під час пленарного засідання своїми науковими досягненнями поділилися д.філол.н., проф., Інституту журналістики Київського університету О.Д. Пономарів, д.філол.н., проф., завідувач кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» Л.Т. Масенко, д.філол.н., Інституту мовознавства ім.. О.О. Потебні НАН України Б.М. Ажнюк та д.філол.н., проф., завідувач кафедри сучасної української мови Інституту філології Київського університету А.К. Мойсеєнко.

Після пленарного засідання робота конференції продовжилась за 4 секціями: «Словар української мови» за ред. Бориса Грінченка та питання нормалізації і кодифікації української літературної мови ХХ ст.; теоретичні проблеми української лексикології та лексикографії; історія української лексикографії. Роль видатних особистостей у розвитку вітчизняної лексикографії; сучасні проблеми фразеології та фразеографії.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024