Новини

 

Технологію сканування стародруків було презентовано в Київському університеті

05.11.2007
Cемінар-презентація “Як зробити доступними стародруки?” відбувся в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка 2 листопада 2007 року.

Під час семінару виступили завідувач відділом стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського Галина Ковальчук та національні консультанти проекту Програми Розвитку ООН в Україні “Підвищення освітнього потенціалу Київського національного університету імені Тараса Шевченка”.

У бібліотеках України зберігається велика кількість старовинних документів. В умовах недостатнього фінансування бібліотек, більшість з цих документів зберігаються у невідповідних умовах, тому певна частина з них може знаходитись у досить поганому фізичному стані, а деякі знаходяться майже на межі знищення.

У сучасному світі інформаційно-комп'ютерних технологій, найзручніший шлях доступу до інформації виникає тоді, коли вона представлена у цифровому вигляді. Тому, створення цифрових копій старовинних документів та представлення їх широкому загалу за допомогою мережі Інтернет, є сучасним варіантом вирішення проблеми збереження та доступності стародруків.

Технологію сканування старовинних документів створено та втілено у рамках спільного з Програмою Розвитку ООН в Україні та Київського національного університету імені Тараса Шевченка проекту «Підвищення освітнього потенціалу Київського національного університету імені Тараса Шевченка». Постачальником стародруків став фонд рідкісних і цінних видань університетської наукової бібліотеки ім. М. Максимовича, який нараховує більше 7000 примірників старовинних документів.

Використання такої технології дозволяє створювати цифрові копії старовинних документів з мінімальним фізичним впливом на оригінал. Швидкість сканування сягає до 10 сторінок за хвилину, тобто середню книжку у 600 сторінок можна відсканувати за 1 годину, а сканування усього фонду старовинних документів університетської бібліотеки може бути виконане протягом 4 років. Отримані цифрові копії стародруків зберігаються на спеціалізованому комп'ютерному сервері, який має високу надійність збереження даних.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024