Новини

 

Серія навчальних посібників “Автоматизація наукових досліджень”

04.12.2003
За редакцією

академіка АПН України О.В. Третяка.


1. Засоби та системи автоматизації наукових досліджень

О.В. Третяк, Ю.В. Бойко

Навчальний посібник присвячений опису систем та засобів автоматизації, які використовуються для забезпечення обміну інформацією між комп'ютерами та вимірювальними системами при проведенні сучасних наукових експериментів. Наведено класифікацію, технічні характеристики та апаратні рішення основних систем автоматизації у цій галузі.

Розвиток обчислювальної техніки дозволив значно поліпшити умови проведення та обробку результатів сучасних фізичних експериментів. Під автоматизацією експерименту будемо розуміти низку проблем, пов'язаних з використанням засобів обчислювальної техніки для реєстрації експериментальної інформації та керування вузлами експериментальної установки при підготовці й проведенні експерименту. Зі сказаного випливає, що комп'ютер є необхідною умовою автоматизації експерименту.

Для створення автоматизованої експериментальної установки необхідно перш за все приєднати до неї комп'ютер так, щоб сигнали з датчиків надходили до ЕОМ, а сигнали з ЕОМ керували ходом експерименту. Тут слід звернути увагу на один факт: сигнали з датчиків мають різну фізичну природу, а комп'ютер розуміє тільки цифровий код, переданий строго зумовленим чином. Ця проблема розв'язується шляхом використанням апаратури з'єднання або інтерфейсів для приєднання до комп'ютера. Найпростіший вихід із становища в даному випадку - використання уніфікованих стандартних інтерфейсів.

Після розв'язання проблеми підключення експериментальної установки, постає проблема створення відповідного програмного забезпечення, яке дозволить ефективно керувати ходом експерименту та обробляти його результати.

Таким чином, можна зробити висновок, що сучасний експериментатор має добре знати фізичну природу явища, що досліджується; принципи роботи датчиків фізичних величин; можливості їх підключення до комп'ютера та володіти сучасним програмним забезпеченням для створення ефективних програм керування та обробки даних.

Посібник призначено для студентів та аспірантів природничих спеціальностей університетів та технічних закладів вищої освіти, що спеціалізуються в галузі автоматизації наукових досліджень. Може бути використаний також підготовленими користувачами, які прагнуть поглибити свої знання в цій галузі.

2. Комп’ютерні мережі. Апаратні засоби та протоколи передачі даних

Д.М. Калита

Розглянуто всі базові принципи побудови та засоби створення комп'ютерних мереж. Детально описано технології розгортання локальних мереж, об'єднання локальних мереж у корпоративну глобальну мережу та підключення до Іnternet. Висвітлено основні аспекти апаратної побудови комп'ютерних мереж, протоколи передачі даних і деякі аспекти адміністрування та безпеки передачі даних у мережі.

Розвиток суспільства та його перехід до інформаційної стадії потребує глобалізації інформації, легкого доступу до джерел інформації та вільного її обміну. У сучасному світі всі ці складові тим чи іншим чином пов'язані з обміном інформацією між комп'ютерами чи комп'ютеризованими пристроями. Базою, на якій ґрунтується цей обмін, є комп'ютерна мережа. Сучасній розвиток автоматизації в різних галузях народного господарства вимагає швидкої надійної передачі та обробки результатів вимірювань, сигналів телекерування, обміну інформаційними повідомленнями та організації віддаленого доступу до баз даних. Освіта фахівців у галузі автоматизації у даний час неможлива без ґрунтовного вивчення засад побудови та використання комп'ютерних мереж.

Враховуючи необхідну універсальність знань майбутнього фахівця та швидкоплинність сучасних мережевих технологій, навчальний посібник побудовано таким чином, щоб максимально докладно висвітлити базові ідеї та принципи, які використовуються в сучасних комп'ютерних мережах. Головна мета, яку ставили перед собою автори, - надати фахівцю той інструмент, за допомогою якого можна не тільки розібратися в принципах роботи та архітектурі мереж передачі даних, а й будувати різноманітні мережі на базі існуючих та новітніх технологій.

Навчальний посібник складається з шістнадцяти розділів, в яких висвітлено основні аспекти апаратної побудови комп'ютерних мереж передачі даних, протоколи передачі даних і деякі аспекти адміністрування та безпеки передачі даних в мережі.

Матеріал ґрунтується на досвіді авторів при читанні низки курсів для студентів-магістрів радіофізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, відповідає паспорту спеціалізації "Автоматизація наукових досліджень".

Викладена у стислому вигляді інформація дозволяє закласти ґрунтовну базу знань для подальшого вивчення новітніх технологій та їх прикладного застосування.

Книга призначена для студентів природничих спеціальностей університетів та технічних вищих навчальних закладів, що спеціалізуються в галузі автоматизації наукових досліджень, а також для підготовлених користувачів, які прагнуть поглибити свої знання в галузі систем АНД.

3. Основоположні математичні відомості. Програмне забезпечення

С.Д. Погорілий

У стислій формі викладено математичні засади синтезу систем автоматизації наукових досліджень: вступ до теорії булевих функцій, теорії графів, синтезу скінченних автоматів та традиційні теорії алгоритмів. Розглянуто основоположні питання створення програмного забезпечення систем автоматизації, такі як аналіз мовних засобів, технологій програмування, операційних середовищ та концепцію відкритих систем. Наведено опис системи автоматизації досліджень алгоритмів протоколів маршрутизації в Internet.

Призначено для студентів та аспірантів природничих спеціальностей університетів та технічних закладів вищої освіти, що спеціалізуються у галузі автоматизації наукових досліджень. Може бути використаний науковцями та підготовленими користувачами, які прагнуть поглибити свої знання в цій галузі.

4. Основоположні математичні відомості. Програмне забезпечення. Задачі та лабораторні практикуми

С.Д. Погорілий

Друга книга навчального посібника призначена в першу чергу для самостійної роботи студентів та контролю її якості. Низку задач з дискретної математики впорядковано в такій же послідовності, як і відповідні розділи першої книги. Далі наведено три лабораторних практикуми. Перший має на меті опанування студентами сучасними методами створення програмного забезпечення для різних програмних платформ та технологій програмування; другий - вивчення сучасних операційних середовищ, дослідження їх ресурсів та створення сценаріїв за допомогою різних мов; третій - створення застосувань Internet: та методів роботи з його ресурсами з використанням різних програмних платформ.

Призначено для студентів та аспірантів природничих спеціальностей університетів та технічних закладів вищої освіти, що спеціалізуються у галузі автоматизації наукових досліджень. Може бути використаний також науковцями та підготовленими користувачами, які прагнуть поглибити свої знання в цій галузі.
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024